11 December – repetition

11 December – repetition

Vilken bra repetition det blev idag igen!! Från nystartkursen i början av året. Kapitlet heter uppreglering och nedreglering.

Är du en periodare vad gäller intag av socker, alkohol, nikotin eller någonting annat? Ja då är det precis detta du håller på med.

Denna process handlar till stor del om signalsubstansera i hjärnan som går igång när man gör någonting som gör att dessa påverkas. När en sockerberoende äter socker ökar signalsubstanerna i hjärnan och då även receptorerna som tar emot dessa. Receptorerna kallar på flera substanser för att överleva och föröka sig. Väldigt enkelt förklarar. När jag känner sötsug är det egentligen receptorerna som letar jobb. Desto fler receptorer ju mer behöver vi mata dessa med. Det är därför som en aldrig är nog för oss beroenden. Vi blir ALDRIG nöjda därför att receptorerna ökar hela tiden och vi vill ha mer och mer. Det är detta som är uppregleringen. När vi sedan slutar med sockret, står emot vårat sug med hjälp av våra verktyg så dödar vi receptorerna. Detta betyder också att vardagen kommer bli tråkig, grå och trist, vilket den var i början. Det är ju det som är suget i grund och botten. Dåligt humör, irritation, ledsamhet, trötthet m.m. Det jag har märkt på senare tiden är att när man inte längre äter på dessa känslor så dyker det upp nya… Om man sitter och fryser i soffan, svettas, har obekväma kläder eller annat som inte kroppen är helt till freds med. Än en gång: ett beroende är så otroligt mycket mer än maten och drogen!!! Tycker du att du har dålig karaktär för att du aldrig kan låta bli eller aldrig bara ta en? Tyvärr så är det inte så enkelt som att det beror på din karaktär… När vi gör vårat jobb med våra verktyg och kan stå emot suget och frestelserna så sker en nedreglering i hjärnan och för att denna skall göras fullt ut behöver vi gå igenom det tråkiga och trista.

Jag kan se detta i flera tillfällen i mitt liv. Ett tillfälle var när jag gick i skolan, efter skolan köpte man godis. Tillsist räckte det inte med en liten påse för 1 euro från kiosken utan det blev den lite större. Det slutade inte där, senare gick det till två påsar och ju längre tiden gick kom man till de större påsarna och sedan gick man även på chokladen. Jag såg ju inte detta då men nu när jag förstår hur hjärnan jobbar så ser jag sambandet så otroligt tydligt. Jag blev aldrig nöjd och fick aldrig nog!

En annan upp och nedreglering jag har gjort är med träningen. Från 5 pass i veckan gick jag som värst till 18!! Pass. Problemet var att jag aldrig var nöjd och tyckte att jag gjort tillräckligt. Och om det var någonting annat som kom i vägen för träningen så blev ångesten så stor att jag fick boka av det och gå och träna igen. Efter detta tränade jag inte på mer än ett halvt år. Jag skall också säga det att under denna tid var jag utan sötsaker i 3 månader. Men egentligen har jag ju endast bytt ett beroende mot ett annat…

Detta med att byta beroende ser jag hos väldigt många.. och dom flesta som försöker sluta med narkotikan eller andra droger tar till sockret för annars klarar dom inte sig. Det säger ju en hel del om hjärnan. Jag har även lyssnat på några som haft narkotikaberoende och dom säger att narkotikan är det inget problem med men sockret känns väldigt mycket svårare eftersom det inte är acceptabelt i samhället. Och dessutom finns det socker i ca 80% av all mat. Ni vet ju själva.. vad är reaktionerna om ni kommer till en fest eller går ut på krogen och säger att ni inte dricker alkohol? Eller vad är reaktionen om ni går på kalas men nöjer er med kaffe? Hur många gånger har du inte sagt ja till fikat eller alkoholen för att andra har tjatat?Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge