18 December – Äkta eller falskt

18 December – Äkta eller falskt

Äkta och falska känslor… en av de största förändringarna jag har varit med om sedan snart 11 månader tillbaka när jag slutade med socker, gluten, mjöl, alkohol och mjölkprodukter till vardags har just varit detta. Detta tror jag att är väldigt vanligt men väldigt få som förstår eller reflekterar över. Hur skall man kunna veta om det man känner är äkta eller falska känslor? Är oron befogad eller inte? Varför kommer den här irritationen nu? Varför blev jag hel7t plötsligt nedstämd och på dåligt humör? Jag tror att väldigt många ställer sig dessa frågor varje dag. Men många av dessa är helt ovetandes om att frågorna ställs eftersom detta görs på autopilot.
Problemet med känslor när man går på drogmat är att man inte kan lita på att dessa är äkta för en själv. Är det sant att jag är deprimerad nu eller är det bara hjärnan som vill att vi skall stoppa någonting i munnen? Är det sant att min kropp är trött eller är den hungrig? Är det sant att min kropp är stressad för att det är mycket på jobbet? Eller den kanske är stressad för att den har fått i sig inflammatorisk mat? Dessa frågor kan jag ställa till mig idag. Men tänk bara ett år tillbaka. Alla dessa känslor och tankar plus många fler trodde jag att var äkta för mig men egentligen är allting kopplat till ett beteende och mat. Man tror att man vet men ändå känns det som att man bara gissar. Detta upplever nog många idag. Dels för att dom inte känner sig själva och dels för att dom inte har tillgång till sina egna känslor och tankar. Jag kan bara intyga att det är otroligt skönt att kunna fråga sig själv vad jag behöver och kunna lita på att det är sant till 100% om det känns rätt i kroppen.
Nu läser jag en mycket bra bok “skydda din hjärna” av David Perlmutter. Den beskriver väldigt bra hur mag- och tarmhälsan påverkar hjärnans hälsa. Och som sagt så många gånger… ofta behandlas symptomen av t.ex depression och adhd med starka mediciner som slår ut kroppen istället för att man ser på det verkliga problem som just är dålig mag- och tarmhälsan. Han har även skrivit min favorit bok “hotet mot din hjärna” där han beskriver hur bland annat kolhydraterna påverkar hjärnan och dess hälsa.
Förr åt jag mjölkprodukter och drack mjölk varje dag. För 10 månader sedan tog jag bort mjölkprodukterna i vardagen för att se om det hjälpte mig från att bli fri från sockret. Idag kan jag säga att det är inte endast sockret jag är fri från. Svullnaden i kroppen är borta och idag kan jag inte dricka mjölk för att det är alldeles för sött! Däremot äter jag turkisk yoghurt på morgonen för att få i mig mjölksyrebakterierna. Men den är ju långt ifrån lika söt som vanlig mjölk. Gifterna i vanlig mat idag påverkar våra kroppar så mycket att vi inte längre förstår eller kan känna efter vad vi mår bra av och inte! Man säger ofta att “slutar du röka så kommer du bli sjuk”. Lite så kan det även vara med maten. Men saken är den att det är på grund av att man förstört sin kropp som symptomen uppstår. Abstinensbesvär kallas det… och ja man blir sjuk en tid och får massor med symptom som är nog så jobbiga att gå igenom. Men det är det priset man får betala om man har förstört något så mycket att det blir svårt för kroppen att läka. Alternativet är att fortsätta på den dåliga vanan. Dock tänker jag att allt jag gör nu och så som jag behandlar min kropp, delar av det kommer mina barn ta över om jag får några. Det är mitt största varför till varför jag lägger ner så mycket energi på detta. Mina barn skall inte behöva ta över den skit jag hållit på med. Dessutom så är det inte bara generna det handlar om utan även om beteenden. Barn gör som föräldrar gör och inte som dom säger… Det är väldigt många som använder det uttrycket men istället för att bara ha det som en orsak till varför barn är som dom är så kanske vi vuxna skall försöka visa dom vad vi tror är rätt och fel. Igen kommer detta som jag sagt så många gånger “tar vi hand om oss själva så tar vi hand om andra”. Även om vi tvingar våra barn att göra på ett sätt när dom just är bara barn så är sannolikheten att dom fortsätter med detta i vuxen ålder väldigt liten. Men om vi istället gror värderingen hos dom och visar vad som är viktigt så tror jag att dom kommer bära med sig den värderingen långt in i livet tills dom själva väljer bort den.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge