Röda hund – en falsk jävel

Röda hund – en falsk jävel

Röda hund eller allas våran Mr Hyde.

Den blåa hunden, allas våran ängel.

Den röda och den blåa hunden kan även ses som röda och blåa dörrar. Dörrarna erbjuder val i livet, val du kanske vill slippa men som du är tvungen att ta. Val som gör att nya val kommer. När du gått igenom en dörr väntar nästa val av röd eller blå dörr. Vilken väg skall jag välja idag? Vilka val skall jag göra? Som ni ser så är den röda dörren alltid lite pyntad bara för att vi skall välja denna framför den blå. Lika så är den röda hunden. Vi kan ändra våra vanor, välja bättre beslut och göra annorlunda. På detta sätt skapar vi nya banor i hjärnan och håller den blå levande och mer smyckad än den röde.

Så fungerar röda hund

Han är inte bara elak mot andra så som man oftast ser i filmer. Han är främst elak mot oss själva.
Han kan vara elak på olika sätt. I mitt beroende är han oftast elak genom att visa tröst och slippa ensamhet. Alltså genom att få mig att äta på dessa känslor.
Är jag trött försöker han ge mig energi.
Är jag irriterad, orolig och har ångest ger han mig lugn och ro i hjärnan genom att få mig att äta.
Är jag deprimerad ger han mig tröst och hopp via maten.

Alla dessa “vänliga” handlingar gör att det jag stoppar i mig påverkar att oro, ångest, depressioner och trötthet kommer tillbaka. Jag behöver äta igen för att stilla känslorna och behovet och triggar dessa vanor ytterligare. Kan ni se cirkeln? Det är inte alls konstigt att jag har lidit av depressioner, panikångest och oro.

När röda hund går in på mig som person

Han kan även vara elak på flera andra sätt. Få mig att känna självhat och misslyckande. Otillräcklighet och ovärdighet. Även detta är känslor tankar som jag brukade äta på.
Vem känner inte igen: “nu har jag syndat denna diet några gånger, jag kan lika gärna fortsätta äta för detta fungerar ändå inte.” Detta är ett av alla misslyckanden som röda hund att fått mig att äta på.
Eller
Efter en dag på jobbet: “Idag är jag så trött så jag behöver ha socker för att få energi. Det är nog därför jag är trött”
Denna är en klassisk Och kanske den svåraste för mig att jobba bort: ” jag är ju hos farmor, hon har bakat och vill så gärna bjuda. Det är oförskämt att säga nej”

Dessa tankar kan gå så snabbt att jag inte hinner reagera på det innan jag sitter med något i munnen.

OBS!! Detta är viktigt, röda hund, Mr Hyde eller djävulen som sitter på allas våra axlar får ej bli en ursäkt till att inte ta tag i problemet.

När den röda sätter fart är det tur att det finns en blå

Tur så finns det ju även en blå hund. Och jag har fått erfarenheten att om jag göder den blå så minskar kraften från den röda. Alltså jag behöver göra mina friskfaktorer för att kunna stå emot när den röda hugger tag i mig. Alla har vi friskfaktorer som vi behöver ta till i livet. Frågan är bara: vad behöver jag just nu? En promenad? En tyst minut? En kram? Ett samtal till en vän? Ett träningspass? En tur ute i trädgården? En bra bok?
Ni fattar vinkeln. Vad mår jag bra av just nu? Att våga unna mig detta och förstå vikten till att verkligen göra det har tagit mig lång tid att lära. På vissa punkter har jag fortfarande mycket att lära om att ta hand om mig själv.

Den blåa hunden, ängeln, den högra kraften eller hur det ser ut för dig finns där. Gräv fram den, lyssna på den och du kommer få alla svar du behöver bara du vågar fråga.

Är du osäker på vilken dörr du skall välja just nu? Det kan vara så tydligt att det står riskfaktor på den ena och friskfaktor på den andra. Vilken väljer du?Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge