Unnar vi oss alltid för att må bra?

Unnar vi oss alltid för att må bra?

Det har gått några dagar sen jag skrev senast. Kanske kan det vara för att en förkylning dök upp under helgen och när man är sjuk så försämras sinnet. Ingen halsont längre och snorig blev jag aldrig men tröttheten i kroppen känner jag att sitter i. Det räcker med att något litet kommer emellan så har jag glömt vad jag just gjorde. Kroppen arbetar verkligen med att reparera sig. Det betyder också att det inte blir någon träning denna vecka vilket är väldigt tråkigt. Träningen ger mig mycket energi så att inte kunna utöva den gör att tröttheten känns ännu tyngre. Däremot får man väl tänka att kroppen behöver vila och det är då den reparerar sig som bäst.

Jag tror inte på att pressa kroppen när den egentligen inte orkar. Alltså tror jag heller inte på att ta pre-workout (dryck många dricker för att få mer ork och skall orka prestera mera under träning) innan träning, orkar inte din kropp just den dagen och så är det så och lyssna på att den behöver ett lugnare pass istället för att tvinga den att orka. Tycker det låter ganska logiskt att det inte är helt sunt.

Vi som lever i ett beroende lär oss varje dag vad kroppen säger och vad den behöver men vi lär oss också att tolka signalerna på olika sätt. Är det kroppen eller hjärnan som säger att vi behöver äta? JA! Det är stor skillnad. Till exempel kan man känna sug när man egentligen är törstig, i det fallet är det ju inte kroppen som vill ha sötsakerna utan hjärnan och varför vill hjärnan ha dessa? Många olika faktorer som kan spela in men mina situationer som ger ökat söt sug är bland annat: Trötthet, stress, dåligt humör och ensamhet. Jag tror att det är otroligt många som regerar på samma sätt i dessa situationer men som aldrig tänker på det. Det behöver ej heller vara sug efter godsaker utan kan vara att man väljer att käka mackor till middag. Många börjar även tycka synd om sig själv i dessa situationer och skall då trösta sig med mat och då oftast godsaker, bröd eller snabb mat. ”Idag har jag varit så stressad på jobbet och gjort jättebra i från mig så jag är värd fikabröd till kaffet” Jag har också tänkt så i 25 år!! Men om man har gjort bra ifrån sig på jobbet och vill unna sig varför unnar man sig med något som får kroppen att må dåligt? Man unnar ju inte kroppen någonting för den bryts ju bara ned och man unnar ju inte energin i kroppen för av sockret blir man bara tröttare. Så vad är det alla säger att dom unnar sig när dom egentligen straffar sig själv ännu mer efter en stressig dag på jobbet? Jo hjärnan förstås och beroendecentrat. Den ser ju sin chans. Och ändrar vi inte vårat tankemönster kring vårt unnande till något annat än mat så kommer den leva på detta resten av livet. Det tog länge innan jag hade ändrat detta tankemönster i hjärnan men det tog också länge innan jag fattade varför suget kommer, ca 4 månader olika i olika situationer förstås. Men i dag unnar jag mig saker att göra eller saker jag mår bra av som massage, fotboll, sport, film, en dag i soffan, ibland även träning de dagar som jag inte känner att jag har tid, då tar jag mig tid och prioriterar bort någonting annat så jag har tid att unna mig att må bra.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge