8 Januari – mindfulness

8 Januari – mindfulness

Den största orsaken till hur jag tog mig ur min utmattningsdepression på endast någon månad.9
Mindfulness är meditation som går ut på att vara uppmärksam på det som händer just nu, i stunden. Det betyder att du inte värderar eller dömer det du upplever i nuet.
En viktig del i mindfulness är också en större acceptans mot dig själv och andra. Att du ser kärleksfullt och ömsint på dig själv, eller i alla fall skapar en neutral självbild, har stor betydelse för att du ska må bra.
En del i mindfulness är att förstå hur du agerar och varför.  Genom att observera dig själv, dina tankar, känslor, hur det känns i kroppen och hur du beter dig, kan du lära dig vilka mönster och teman som finns i ditt liv.
Gamla erfarenheter styr hur du reagerar och agerar
När vi växer upp utvecklas olika mönster i oss genom erfarenheter. Dessa mönster kommer upprepas automatiskt genom hela livet utan att vi själva har valt det. När vi blir medvetna om vilka mönster och teman vi har kan vi också välja om vi vill ha kvar dessa eller inte.

När du förstår dig själv kan du förändras.

När du ser på dig själv utan att döma observerar du nyfiket och med en nybörjares ögon. Genom att bli mer medveten, acceptera och se det som det är, blir det också möjligt att påverka och ta nya steg till en förändring.

Nedan följer en bra övning på detta som jag fick lära mig för några år sedan för att stoppa automatiska tankarna och kunna välja istället för att dras med i samma mönster.

SOAS
Stanna upp, var är jag, vad tänker jag.
Observera, vad händer runt mig, hur känner jag mig.
Acceptera, nu är det såhär, acceptera stunden för det den är på ett ärligt sätt.
Svara, kan jag göra nåt? Om ja gör det du kan. Om Nej, släpp det så fort som möjligt.

Denna övning in användas vid panikattacker, oro, ångest m.m.

Det finns oändligt många appar för att utföra mindfulness och medveten andning. Nedan finns en screenshot på de appar jag använder mig av.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge