Fettet och revolutionen Del 1

Fettet och revolutionen Del 1

Fettet och dess historia

Här kommer lite historia om fettet, varför det har uppstått en rädsla för vissa typer av fetter och hur fetmaepidemin kom till.

På 1980-talet. Amerikanerna blir rädda för fett. En artikel i en amerikansk tidning går ut med en studie.

’’Light produkterna’’ flödar på 80-talet. Livsmedelsindustrin kan nu göra maten billig med socker, mjöl och tillsatser. Men samtidigt sälja denna dyrt som en light produkt.

Det började med en studie för läkemedel…

Studien som togs fram är baserat på att ett läkemedel har upptäcks som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos riskpatienter. På något sätt så avslutas studien med resultatet att mat med hög fetthalt är dåligt. Detta samband förstår jag inte riktigt.

Idag kan vi se att det är farligt att äta mindre fett. Hur kan det vara farligt att äta mindre av någonting? Äter du mindre av någonting behöver du äta mera av någonting annat. Äter du mindre fett så behöver du oftast äta mer kolhydrater. Eftersom fett och kolhydrater är den främsta energikällan i maten betyder det att om du tar bort fettet så behöver du lägga till kolhydrater. Vilken typ av kolhydrater brukar du föredra? Bönor och groddar eller pasta och bröd?

Resultatet av det fettsnåla experimentet: Västerländska sjukan, fetma epidemier som har gett oss nya folksjukdomar.

..fortsätter med en läkare

En läkare kom på att kolesterolet var farligt. Han kallas för ’’Mr Kolesterol’’. Han hade en bonde som experiment. Denna bonde hade knölar på armarna som innehöll kolesterol. Han hade även ett väldigt högt kolesterolvärde. Det hade även hans bror (troligtvis ett arv). Han gav honom fettsnål mat i en vecka och kolesterolvärdet sjönk. Därav idéen om att fettet höjer kolesterolet.

”Mr Kolesterol” gjorde en resa och upptäckte att rika länder åt mera fett och hade högre kolesterol. Detta uppmärksammade media. Han gjorde även ett uttalade om att de som tjänar 200 dollar i veckan åt mer fett men de som tjänade mer inte gjorde så mycket skada eftersom dessa personer inte klarade av att äta så mycket mer fett i alla fall. Någonstans här började han tvivla på sin egen historia och ifrågasatte sig själv om han sökte efter sanningen eller om han försökte bevisa att han hade rätt.

En kollega granskade hans studie. Och upptäckte att han i rapporten enbart hade tagit med de länder som bevisade att hans teori stämde. Fusket blev inte så uppmärksammat. En studie, seven country studien gjordes. I studien kontrollerades kosten och om dom blev hjärtsjuka. Studien var stor för att ha skett på 1950-talet. Studien visade inget tydligt samband mellan fett och hjärtsjukdom. På Kreta åt man mycket fett men fick minst hjärtsjukdom av alla. Vilket fett åt dom på Kreta? Jo endast omättat fett. Därifrån kom rapporten om att mättat fett är farligt.

Under mitten av 1900-talet var det inte enbart fettet man åt mera av i dessa rika länder som studien är baserad på. Samma koppling kunde ses till socker och vitt mjöl. Minst lika tydligt.

Vilka fetter skall vi äta?

Vad är mättat fett? Dessa fetter är fasta i rumstemperatur. Djurfett, smör och ister, tropiska växter, kokosfett, palmolja. Modersmjölk

Vad är omättat fett? flytande i rumstemperatur. Olivolja eller solrosolja.

Naturligast att äta? Båda här helt naturliga.

Det är väldigt svårt för vetenskapen att göra en studie som tar fram vad som är hälsosamt för oss att äta. Det skulle ta lång tid och involvera många människor. Och dessutom vara otroligt dyr.

John Yudkin, kunde stoppat fetträdslan

John Yudkin En annan forskare uppmärksammade detta. Han tog fram en forskning som motarbetade detta. Mr kolesterol skrev ett brev där han kritiserade Mr Kolesterol´s studie i varje detalj. Skickade detta till forskare inom samma område och publicerade detta i en tidsskrift.

Yudkin förlorade striden. Dessutom hade han retat upp sockerindustrin till bittra motståndare. Yudkin gick i pension och ersattes av en person som trodde på den fett farliga studien.

Yudkin slutade och blev utskrattad. Hade man på 70-talet vetat vad som skulle hända 40 år senare hade han nog inte blivit avfärdad lika enkelt.

Många studier gjordes men ingen bevisade att fettsnål mat var något att rekommendera.

Fortsättning följer…

Inspirationen till detta inlägg är hämtat ur boken Matrevolutionen som är skriven av Andreas Eenfeldt. Läkare, bloggare och föreläsare.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge