Förberedelse inför återfallssprevention

Förberedelse inför återfallssprevention

I helgen tar jag nästa steg i min tillfrisknande process. Återfallsprevention.

På återfallspreventionen kommer vi bland annat gå igenom de olika stadierna i tillfrisknande, varningssignalerna, post akut abstinens, den mentala besattheten och skov. Under helgen hoppas jag på att få lära mig ännu bättre när varningssignalerna kommer, vilka dom är, hur dom agerar och vad som verkligen är varningssignaler och vad som inte är det. Att upptäcka varningssignalerna i ett så tidigt skede som möjligt är ju avgörande för om man klarar en dipp eller ej. Det jag också kan uppleva ibland är att gränsen mellan vad som är en varningssignal och vad som är vanligt sunt tänk inte alltid är så solklar. Vi är ju inte friska i hjärnan, det gör det svårt att veta vad man kan tro på och ej. Kanske att detta blir lite klarare under helgen men jag tror också på att inte analysera för mycket. Upplever ibland att jag gör saker värre än dom är och analyserar fram en varningssignal. Menar att om jag inte analyserar allting så hårt så skulle mycket oro försvinna men jag är också rädd för att missa en varningssignal om jag inte analyserar. Jag är ju också i ett väldigt tidigt skede av tillfrisknandet och hoppas på att det blir tydligare över tiden vad som är varningssignaler eller ej. Man är osäker på hur man reagerar på olika saker och vågar ej ta risker som kroppen tydligt säger att man inte skall ta. (Otroligt skönt när man lärt sig lyssna så pass bra på kroppen att man kan tro på det den säger till 100%).

Vi som skall gå återfallspreventionen har fått som råd att läsa boken på bilden ”beroendepersonligheten” skriven av Craig Nakken. Min uppfattning är att första halvan av boken var väldigt luddig att läsa, svårt att förstå hur dom menade eller var det jag som inte kunde relatera till någonting eller inte förstår det sättet dom skriver på? Eller var jag bara ofokuserad? Andra halvan där man går in mera på beroendepersonligheten känns lättare att förstå och det finns mera som jag själv kan relatera till. Har några sidor kvar som jag tänkte hinna läsa innan jag åker iväg.

Spännande!! De som har gått kursen och berättat om den upplever att den är mentalt krävande, jag är förberedd på att kanske inte vara helt pigg på måndag när man skall jobba igen.

Uppföljning kommer på söndag/måndag när kursen är klar och jag har hunnit andas lite..Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge