Varför är det ohälsosamma normalare än det hälsosamma?

Varför är det ohälsosamma normalare än det hälsosamma?

Vill du ha ett hälsosamt liv? Har du sjukdomar i familjen där övervikt är en stor bov? Vill du vara en förebild för dina barn? Du kanske planerar familj om några år och vill att ditt barn skall födas med de rätta förutsättningarna? Det är bevisat att det du har i din kropp och hur din kropp mår påverkar fostret. Alltså barnet kommer ärva en del av din kropp i magen.
Vill du ha allt detta som egentligen borde vara en självklarhet? Vad behöver man göra då? Vad kostar det att må riktigt bra och ta hand om mig själv på bästa sätt?
Det stora problemet idag tror jag, eftersom de flesta inte vågar välja ett eget liv utan istället anpassar sig och väljer normen, är att det är normalare och mer accepterat att välja att leva ohälsosamt än att leva hälsosamt.
Så vad händer utåt sett om man väljer det hälsosamma? Troligtvis börjar frågeställningarna mot dig. Varför gör du sådär? Varför äter du inte som normala människor? Måste du vara så krånglig? Varför äter du ingen extra bulle nu när jag en gång bakat? Hur länge skall du hålla på med detta? Råkar man en gång nämna för någon att det är ganska jobbigt att gå emot allt dessa, att man kanske behöver stöd. Då kommer meningen: “Ja, men är det inte lättare då att du anpassar dig till samhället istället?”
Hur låter detta? I mina öron helt förfärligt att man skall behöva förklara och ha en orsak till att vara hälsosam, undvika sötsaker eller alkohol.
Hade jag anpassat mig till samhället idag så hade jag med 99% säkerhet ätit ihjäl mig om några år. Hade inte jag varit stark nog att stå emot normen att tjejer inte kan bygga, att tjejer inte passar i byggbranschen, att tjejer absolut inte kan leda en byggprocess så hade jag aldrig haft det jag har idag. Jag var även den enda tjejen i min klass i högstadiet som valde yrkesskola och inte gymnasiet. Jag valde snickarlinjen för att jag ville det, även om till och med min studievägledare försökte göra ALLT för att stoppa mig.
Vad har jag vunnit för att jag har tagit alla dessa kamper? Allt skulle jag vilja säga. Framförallt och kanske det viktigaste är att jag har vunnit mig själv! <3
Hur många kan gå ut idag och säga att just nu är jag 100% nöjd med min vardag, med mitt jobb, med mina vänner med ALLT! Det händer saker som man är mindre nöjd med ja! Och man behöver göra väl man önskar att man aldrig hade behövt. Men fungerar de viktigaste diamanterna i livet (för mig är det: familj, hälsa, jobb, vänner och träning) så löser sig det andra oavsett! Idag är jag tacksam, imorgon kanske någon av dessa diamanter är skadade och då blir allt lite svårare.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


2 thoughts on “Varför är det ohälsosamma normalare än det hälsosamma?”

  • Svår fråga de du ställer i denna text. Frågan har kanske inte ett så klart svar som du eller många andra tror. Det som du anser är hälsosamt behöver nädvändigtvis inte vara det som andra ser som hälsosamt. Det finns flera sidor av myntet, inte endast den sida som man ser på.

    • Nej det allra mesta i livet är inte svart eller vitt 🙂 jag i min sjukdom behöver vara mer strikt än andra så det jag behöver behöver kanske inte någon annan. Jag har många gånger och varit med om situationer själv där man anses som knäpp om man väljer ett bättre alternativ. Eller rent av inte blir accepterad. Ett Exempel som de flesta säkert känner till är på fester när jag väljer att inte dricka alkohol. Eller på kalas när man väljer att inte ta kakan. Nu när det gått ett år utan sötsaker och alkohol för mig så börjar omvärlden acceptera detta. Men det tog ett år 🙂 att inte behöva bli ifrågasatt och att istället bli accepterad om jag väljer ett alternativ som är bättre för mig är inte att förvänta idag i de flesta vardagssituationer. Självklart så beror detta på umgänge, miljö m.m. men jag tror de flesta känner igen sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge