Hälsoboosten – Slipp ” måste och borde ”

Hälsoboosten – Slipp ” måste och borde ”

Veckan utmaning byt ut måste och borde. Hur ofta använder du dessa ord?

Jag använder måste och borde mer och mer sällan, idag kan jag rysa till när jag hör dessa ord.

Måste och borde – vill eller behöver

Dessa ord är otroligt negativt laddade. En av de första saker jag fick lära mig i gruppterapin och även i beroendebehandlingen var att använda vill eller behöver istället. Det blir otroligt mycket snällare, vänligare och mer motiverat.

Det är ju verkligen skillnad på att säga: ’’Nu måste jag hänga tvätten’’ eller ’’det vore bra om jag hängde tvätten’’. En sak till att komma ihåg är att det endast finns 2 måsten i livet och det är att välja och att dö.

Ofta är det så att vi har väldigt mycket måsten på våran lista. Dessutom brukar 70% av dessa måsten vara såna som vi själva tycker och ställer krav på.

Måste och borde skapar en onödig stress

Fundera över: vilka måsten har du? Och vilka måsten kan du faktiskt ta bort denna vecka? Detta måste och borde skapar en onödig stress i våran vardag.

Stress påverkar även våra kroppar och hjärnor på ett mycket negativt sätt. Försöker du få kontroll på vikten? Ja då spelar stressen en avgörande roll här.

Låt mig ge dig min erfarenhet: för ett år sedan var det min allra stressigaste period och hade det inte tagit slut när det gjorde det så hade jag inte jobbat resten av det året. Det var även här som min kropp skrek rakt ut.

Kroppen svullnade upp, med vätskan kom det även några kg.

Detta födde ännu mer stress. När jag insåg att jag behövde varva ner för att kroppen skulle hållas på en stadig vikt och kanske minska i en sund takt så insåg jag vilken skada stressen har gjort.

Det är inte förrän nu 1 år senare som svullnaden har lagt sig och kroppen känns mera behaglig att vara i.

Det tar alltså otroligt lång tid för kroppen att återställa sig från en stress som pågått under längre perioder. Har det gått för långt så kommer vissa delar aldrig att återställas till 100%. Så detta måste och borde, ‘’jag skulle ju’’ och ‘’det måste jag orka med’’. Sluta med det!

Dela med dig denna vecka, vilka måsten och borden har du i ditt liv? Kan du byta ut dessa mot vill eller behöver istället?Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge