HÄLSOBOOSTEN – ursäkter och bortförklaringar

HÄLSOBOOSTEN – ursäkter och bortförklaringar

Ursäkter och bortförklaringar har vi alla rikligt om inte kring mat. Vissa är större andra är mindre. Vissa sker på autopilot och andra är vi fullt medvetna om. Efter en tid i abstinens så kan det vara lätt att glömma dessa.

Jag fick en tankeställare när jag pratade med en som precis börjat gå i behandling och hon började berätta om sina. ’’Just ja så har det ju även varit för mig’’ var min reaktion. Ganska skrämmande att jag kan glömma dessa så enkelt.

Ursäkter och bortförklaringar kan man såklart ha om många olika saker i olika situationer. Oftast är dessa kopplade till något som kräver lite mera av oss eller som tar oss ur komfortzonen.

Ibland gör vi inte saker just för att vi inte vågar gå ur komfortzonen och är rädda för att ta nya steg eller göra nya saker. Att ta sig an en ny uppgift eller ge sig ut på en utflykt i okända marker är läskigt men det är också detta som gör att vi växer och utvecklas.

Ursäkter och bortförkaringar till mat

Mina vanligaste ursäkter när det gäller mat har varit ensamhet, trött och dåligt humör. Helt enkelt något att trösta mig med. Andra ursäkter har varit att jag gjort något bra och skall belöna mig eller för att det är en specifik händelse i livet och denna skall firas.

Varför skall allting firas med mat och alkohol? Går det inte att fira med en utflykt, något jag alltid velat göra eller bara något jag verkligen vill göra just nu. Om jag inte vill ha massa folk över på min födelsedag för att dessa förväntar sig tårta, varför skall det vara så då?

Ursäkter och bortförklaringar i vardagen

Ursäkter när det gäller livet i allmänhet kan vara att det varit en jobbig vecka och att jag därför inte orkar träffa någon. Eller att jag bara inte mår bra just idag och därför anser att jag behöver isolera mig. När det i själva verket är just det jag behöver i dessa situationer, att komma ut och träffa vänner.

Och hur många gånger hör man inte: ’’det är ju söndag idag, då kan jag ju inte sluta äta socker, jag börjar på måndag’’ eller ’’Det finns inget för mig, ingen vill ha mig så det spelar ingen roll om jag byter jobb eller inte’’.

Hur många gånger om dagen drar vi på oss offerkoftan för att slippa göra saker som vi egentligen skulle må bra av men det är lättare att inte göra nåt?

Vilka ursäkter har du? Vare sig det handlar om mat, socker, vardagen eller större livshändelser? När drar du på dig offerkoftan och låter andra bestämma för att det är lättast just då?Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge