Alkohol vs socker

Alkohol vs socker

Jag tror att effekten av att droga/vara påverkad av en drog blir enklare att förstå om man jämför med alkohol.
Alkohol och toleransen i kroppen. Dricker du varje helg? Då har du troligtvis en hög tolerans mot alkoholen eftersom kroppen blir tvungen att fungera och anpassa sig för den alkohol som finns i kroppen. Och det behövs mer alkohol för att du skall känna dig påverkad. Har du inte druckit på några månader? Din toleransnivå ligger troligtvis på det normala för dig. Du blir snabbare påverkad och bakfyllan min 10 ggr värre än om du hade druckit varje helg. Detta är vad som händer när en sockerberoende tar ett återfall från att ha varit avgiftad några månader.
Hösten 2016 var jag utan sockret i 3 månader. Ända fram till mitten av januari 2017, åt jag sötsaker i “lagom mängd” jag kunde hejda mig med tvång att inte äta mer.
Så en dag, en söndag var min hjärna så full triggad av allt småätandet, jag gick till affären, köpte i princip så mycket sötsaker jag orkade bära hem och åt tills jag somnade. Dagen efter… var hemsk.. ryggont, orkade knappt gå till bussen, yrsel och illamående. Jag steg av tåget i Rotebro och åkte hem, jag var för sjuk för att jobba. Det var här jag förstod vad sockret gör med min kropp. Problemet har ju varit att jag inte har fått denna bakfylla eftersom drogandet har pågått varje dag. Det var dagen efter jag ringde sockerskolan med tårarna i ögonen och bad om hjälp. 2 veckor senare satt jag på första lektionen till nystart. En kurs som egentligen alla skall gå eftersom det handlar till största delen om mat, vad den innehåller, hur vissa produkter framställs och vad “vanlig” mat idag gör med våra hjärnor och mående.

Länge har jag funderat på om jag skall testa ett glas vin eller inte. Jag vill ju veta hur jag reagerar, jag kanske kan dricka ett glas vin till maten vid jul? Min tanke om att inte göra detta växer sig bara starkare. Även om det är ett vin som är torrt med lite socker i så finns ju fortfarande triggers för beroendehjärna där. Jag lyssnade på en annan tjej som har haft problem med både socker och alkohol. Hon säger: “AA-möten är fulla med personer som är gastric bypass opererade (mat/sockerberoende), dessa personer har bytt drog, det finns endast en beroendesjukdom och den sitter i hjärnans belöningscentra. Vad utloppet är spelar egentligen ingen roll så länge du har den känsligheten i hjärnan”. Efter detta tog jag beslutet att: “Jag väljer att avstå från alkohol tills jag har tagit beslutet att aldrig dricka alkohol igen”.

Det har gått snart 1,5 år utan alkohol och socker. Just nu tänker jag inte längre så mycket på detta med alkohol. Det kan kännas lite tråkigt ibland att inte kunna ta ett eller två glas för att kunna vara som alla andra. Men jag är inte som alla andra, jag väljer hälsan först.  I vissa umgängen går detta alldeles utmärkt. I andra så blir det svårt att umgås eftersom tyckandet av att om jag inte dricker så kan jag inte vara med att spela olika spel och så vidare figurerar. Det som är mest spännande här är att andra har mer problem med om jag dricker eller inte än vad jag själv har.

Jag har en beroendesjukdom som sitter i hjärnan och jag behöver anpassa min vardag och mitt liv efter sjukdomen, annars kommer sjukdomen anpassa mig. Intressant, eller hur 🙂Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge