Att vara och känna värdighet

Att vara och känna värdighet
Vad är värdighet för dig?

Värdighet för mig är någonting som inrymmer hela min person, inte bara delar. Både min kropp, min hjärna och den högre kraften.

En del av min värdighet ligger i hur och vad jag tänker om mig. Har jag mycket kritiska tankar om mitt utseende? Hur tacklar jag olika situationer? Står jag och slår på mig och kritiserar? Värdighet för mig är att ta hand om mig istället för att slå på mig. Lära mig av olika situationer istället för att tänka att allt är misslyckat. Att vara tacksam för det jag har och kan ge till andra.

Värdighet för mig är också att behandla min kropp på det sätt som den behöver bli behandlad. Jag värdesätter att låta bli sötsakerna eller frossandet i maten för att detta inte gynnar min kropp. Jag värdesätter att träna en sund träning som inte sliter på kroppen utan att göra den starkare. Jag väljer att unna mig själv en massage när jag är trött istället för att trycka massa sötsaker som gör att jag bara blir tröttare.

Min kropp är inte värd allt socker, vitt mjöl, snabba kolhydrater, stärkelse och alkohol som den får kämpa extra mycket med för att bryta ner och ta om hand. Den är inte värd att bli kritiserad eller hackad på, den gör faktiskt så gott den kan och lite där till. Det är trots allt jag som ger den förutsättningarna.

Att känna sig värdig

När någon säger till dig att du har gjort någonting bra, att du är bra eller liknande. Tar du bara in orden då eller kan du känna dig värdig? Det hade jag väldigt svårt med förr men jag visste inte att jag inte kunde göra det. När någon berömde mig sa jag tack, för det hade jag lärt mig att så gör man. Men aldrig att jag egentligen kände mig stoltare, gladare eller sträckte på mig lite mer. Oftast förminskade jag även situationen. ’’Äsch så bra var det väl inte’’ ’’Det var inte så svårt’’ eller liknande.

Jag har inte lärt mig fullt ut att ta åt min all positiv feedback jag får än idag. Men jag har ett litet knep, att förstärka känslan, att det positiva får bli ännu större och får ta ännu mer utrymme.

Vår hjärna är formad att ta till oss negativitet bättre än positivitet. Förr var detta för överlevnaden ute på savannen. Idag är intrycken och ’’farorna’’ helt andra. Och allt som oftast så reagerar vi med flykt och rädsla på det som inte alls behöver innebära flykt eller rädsla. Därför behöver vi lyfta fram det positiva. Förstärka det.

Verktyg till att kunna känna värdighet

Förstärka kan man göra på många sätt men ett sätt är att skrika högt eller för sig själv JAAA! Precis som en fotbolls- eller hockeyspelare gör när dom gör mål eller som en handbollsmålvakt gör när han räddar ett mål. Överdriv känslan alltså. Det bygger positiv energi och självförtroende! Ett annat sätt är att skriva tacksamhet och stolthet, det behöver inte vara mer än ca 3 olika saker varje dag.

Vill du läsa mer om självmedkänsla och hur du kan vända den inre kritikern kan jag varmt rekommendera boken ’’Självmedkänsla’’ av Agneta Lagercrantz. Och är den inre kritikern väldigt stark och tänker: sånt där fjant håller jag inte jag på med jag håller hellre på med kritik. Då kan jag tipsa om boken ’’70 skäl till självmedkänsla’’ av samma författare.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge