Balans i livet vad är det egentligen?

Balans i livet vad är det egentligen?

Jag har alltid tänkt att balans i livet handlat om att man skall kunna göra/äta lite av allt…. balans i livet är när jag mår bra och kan njuta av stunder här och nu. När jag känner harmoni i de flesta saker. När jag gör prioriteringar som får mig att må bra. När jag tackar ja till mig själv och när jag väljer mig själv framför annat.
I vårat samhälle idag är det fult att tänka på sig själv och välja sig själv före annat men min tanke är att det är ett måste om vi som individer skall leva vidare.
Hur kan man då välja sig själv före annat utan att vara egoistisk?
Fundera på, när säger jag ja till mig själv? På vilket sett uttrycker det sig i vardagen? När jag säger nej till mig själv säger jag ja till något som jag vet att förstör för mig. Jag väljer att säga nej till fikat, bullen m.m. jag väljer att säga nej till att ses om kroppen skriker vila, jag säger nej till träning om kroppen skriker återhämtning, jag säger nej till obekväma situationer om hjärnan är inställd på självkritik. Problemet blir ofta att väldigt många inte förstår sig på personer som gör så som jag, tar hand om mig själv. I början är det svårt, man får dåligt samvete… men jag och ingen annan har ansvar över mitt liv.
Idag har jag endast personer runt mig som accepterar att jag tar hand om mig själv. Man kanske inte förstår det fullt ut och man tycker kanske att man är svag eller löjlig som lyssnar till sig själv. Då funderar jag om dessa personer vet hur det är att ta hand om sig själva, dom har troligtvis aldrig gjort det.
Snart har det gått 1,5 år och redan första dagen förstod jag att “kunna äta lite av allt” aldrig kommer vara aktuellt för mig. Ungefär 20 % av det som finns i affärerna idag innehåller inget socker, stärkelse, sötning eller mjölkprotein. 80% av det som finns i vanliga mataffärer är alltså inget för en sockerberoende.
När man säger lagom av allt, tänker man då på sockermängden i vanlig mat? Eller på fikat till kaffe var eller varannan dag, räknar man in fester, kalas, högtider, semestrar, energidrycker? Eller ser man endast fredagsmyset som “lagom”? Nu börjar grillsäsongen med dessa marinader som är fullproppade med socker. Min observation är att majoriteten inte vet hur mycket eller vad dom äter på en hel dag.
Idag är det normalt att leva ohälsosamt, vill jag leva hälsosamt så är jag tvungen att sticka ut från normen, vara den som är annorlunda, konstig, besvärlig och otacksam när jag tackar nej till fikat.
I 1,5 års tid har jag valt träning som jag tycker om och som jag blir glad av. För några veckor sedan bytte jag ut en del av träningen till träning utan prestation. Yoga, Pilates bodybalance. Min kropp blev svullen av gymmet och spinningen på grund av för hård press. Nu njuter jag av träningen igen och längtar till varje pass. Och då skulle ni bara veta hur bra mitt lymfsystem mår 😉

Det har varit en jobbig period på jobbet men snart har jag ridit ut den och har faktiskt kvar den större delen av balansen. Även om vissa dagar har känts som om jag vill ge upp allt. I dessa situationer har “be om hjälp” räddat min balans och framförallt min abstinens.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge