Livsstegen – Steg 1

Livsstegen – Steg 1

Steg 1 – Det är där allt börjar

När jag började Sockerskolan för lite mer än ett år sedan var jag LIVRÄDD för de 12-stegen. ’’Det är ju bara till för alkoholister’’. Nu har jag lärt mig att det endast finns en beroendesjukdom men med flera olika utlopp. Det andra som skrämde mig att man pratade så mycket om gud och en högre makt när man pratade om de 12-stegen. Idag har jag lärt mig att alla har en högre makt och att denna ser ut på olika sätt för olika personer.

Sockerskolan har lagt upp ett seminarie där man går igenom de 12-stegen. Ett steg i månaden. Jag blev nyfiken på vad detta verkligen var eftersom jag fått höra så många olika historier om de 12-stegen. Jag anmälde mig och nu har jag gått 2 steg. Nu har jag hunnit reflektera över steg 1 och vill dela med mig.

Steg 1

Att inse att det finns ett problem och att förstå det. ’’Vi erkände att vi var maktlösa och förlorat kontrollen över våra liv’’ står det i böckerna. Den skrivelsen känns väldigt stark och är alldeles för ärlig för att jag skulle kunnat ta till mig detta för 1 år sedan. Inte konstigt att jag var rädd tänker jag såhär nu i efterhand. Skriv denna text under en bild med ett par händer fastbundna med handklovar och du har förklarat beroendet i en bild. Helt maktlöst och kontrollen är förlorad, vi kan inte styra vad hjärnan säger åt våra händer att göra. Vissa beteenden jag hade när jag var i drogandet kan vara suddiga för mig idag. Läskigt, jag har alltså inte själv fattat vad jag gjort i de stunderna…

Allt har sin tid, det kommer komma i rätt tid om man lyssnar, är ärlig och öppen för förändring.

Det är i detta steg vi erkänner för oss själva och andra att vi har ett problem och att vi är maktlösa inför problemet och över bruket. Detta kan liknas i vilket beroende som helst. Spel, nikotin, droger, sex osv. Att erkänna allt detta för sig själv, att man själv inte styr över sitt liv, att man inte kan styra över sina beteenden, känslor eller någonting annat. Att erkänna att det finns ett stort problem kan komma att skapa stora motstånd. Erkänna är nyckordet för steg 1. Första steget känns väldigt oroligt och man vet inte riktigt var man hamnar. Du kan komma ut direkt på motorvägen och bara gasa dig vidare genom att steg du stöter på. Men du kan också bliva ut mitt bland taggbuskar som på bilden och det första steg du tar kanske är just i en taggbuske och då kommer det göra väldigt ont.

Hjärnan hos oss beroendepersoner har en ökad känsla i belöningscentrat. Den kommer vi ha där oavsett vad. Tyvärr så kan vi inte koppla bort denna kontakt. Det vi kan påverka är att vi kan välja att inte använda den. Genom abstinens.

Min lärdom efter dessa 2 timmar blev att det jag tror att är problemet kanske bara är en del, det finns flera aspekter. För att kunna lösa själva problemet och inte bara symptomen behöver jag förstå vad grundproblemet är. Jojjobantning är ett enkelt exempel. Problemet (vikten) kommer tillbaka om och om igen. Problemet här är att problemet inte är problemet. Problemet (vikten) är endast ett symptom att grundproblemet. I mitt fall beroendesjukdomen.

Enkelt va!? 😀

 Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge