Fettet och revolutionen Del 2

Fettet och revolutionen Del 2

Fortsättning…

Resultatet av en studie

Studien om fettet är ingen studie om kost och näringsämnen. Denna studie handlade om kolesterolet och en medicin för att sänka kolesterolet. Nu fick man äntligen statistiska siffror på det man sökte. Studien testade en medicin men slutsatsen blev att fettsnål kost skulle hjälpa på samma sätt. Något som inte testats alls. Och de studierna som testat detta hade misslyckats med att bevisa detta. Brist på riktiga bevis gjordes en chansning. Folk dog av hjärtinfarkt varje dag och man fick bråttom.

År 1984 startade man en kampanj som handlade om att lära det amerikanska folket att bli rädda för fett och kolesterol. Socker och stärkelseteorin skulle leva kvar i utkanten. Vinnaren av teorierna hade utsetts. Forskarnas bild var spikad och klar. Fettet höjde kolesterolet och kolesterolet gav hjärtinfarkt. Vilket senare forskningsresultat utgår ifrån.

En studie som var full av brister

Uffe Ramskog, läkare och forskare har studerat studierna om fettets farlighet. Ju mer han satte sig in i dessa ju desto fler hål hittade han. Han skrev boken ”kolesterol myten” som fick mycket kritik.

Fettet skulle bort! Naturligt fet mat blev farligt. Det var nu lightprodukternas tid var kommen. Läsk, juice, sportdrycker och sockerlösningar kunde ses som nyttiga. Sockerdricka är trots allt 100% fettfri.

Idag är skillnaden enorm. Fetman har ökat och därmed sjukdomarna. Fetma har tredubblats under en generation. Normalviktig har ingen betydelse längre när var tredje amerikan är överviktig och antalet ”normal viktiga” fortsätter att minska. När kommer alla vara överviktiga? Forskarna har räknat på saken. Om ingenting ändras så finns det inga smala Amerikaner kvar 2048. Epidemin av diabetes sprider sig.

Rädslan över fettet når Norden

Dessa kostråd spreds till västvärlden och resulterade i den svenska symbolen nyckelhålsmärkningen som kom 1989.

På 80-talet kom varning för fet mat. Fettsnåla maten skulle göra oss smalare på grund av förre kalorier. Men det motsatta sker. Ju mindre fett ju fetare blir vi. Någonting är väldigt fel. Smörförsäljningen har stigit och samtidigt har ökningen av fetma avstannat.

I mitten av 1900-talet fanns det inga bevis på att fet mat var farligt. Detta är endast en ingrodd teori. Idag finns bevis på att detta inte stämmer. Vad händer om teorin om att fettet är farligt spricker? Jo det blir en förändring. Den förändring är det som sker nu. Allt fler får upp ögonen för att det inte är fettet som är farligt. Det är någonting helt annat, livsnödvändigt! Revolutionen sker här och nu!

Man tog risken utan säkra bevis trots att kända vetenskapsmän varnade för att detta kunde medföra risker och faror. Ingen kunde veta vad som skulle hända.

Men jag undrar bara… Vem tar ansvar över dessa människor som är sjuka idag? Som kanske inte kliver upp varje morgon längre? På grund av att dessa läkare och forskare blindare än någonsin startade en kampanj om att fettet är farligt.

Inspirationen till detta inlägg är hämtat ur boken Matrevolutionen som är skriven av Andreas Eenfeldt. Läkare, bloggare och föreläsare.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge