Hjärnkaos hos mig som beroende

Hjärnkaos hos mig som beroende

En sak som jag inte har gått in så mycket på när det gäller beroendesjukdomen.

Jag har tidigare berättat om PAA-symptomen, vad det är och så men kanske aldrig riktigt hur det känns att faktiskt ha detta. Jag börjar med att påminna om att PAA är post akuta abstinensbesvär. Abstinensbesvär som återkommer under tiden i en tillfrisknande process. Det kan vara psykiska eller fysiska problem.

Jag är just nu i en period där jag går igenom dessa abstinensbesvär och de behöver inte alls likna dem som jag hade när jag slutade med sockret för 2 år sedan men det finns några återkommande besvär.

Det är en vecka kvar till att det är 2 år sedan jag slutade med socker, sötningsmedel, alkohol, kolhydrats rika livsmedel, stärkelser och till viss del mejerier. Årsdagar är den typiska tiden till att få PAA. Så det är inte konstigt att detta kommer nu. Vad kan dessa vara för besvär då? För mig är det huvudvärk, överskottsenergi (vissa dagar som en femåring) och den kanske allra starkaste ett hjärnkaos.

Så känner jag igen hjärnkaos

Hjärnan är i ständig utveckling och byggs om hela tiden. Vi har olika vägar i hjärnan, motorvägar (våra automatiska vanor och saker vi gör utan att vi tänker på det), en landsväg och stigar. En stig är en väg som är lite halvt igenvuxen för att vi inte går där så många gånger. Har man mycket dåliga vanor, beteenden, tankar osv så är stigen någonting vi behöver göra till den nya motorvägen genom att ta den vägen oftare. Låt mig förklara lite närmare hur jag upplever ett hjärnkaos:

  • Grubblerier och onödig oro.
  • Hjärndimma, känns som att någon satt ett filter mellan hjärnhalvorna och att alla nervsignaler inte når enda fram.
  • Tänk dig att motorvägen byggs om, hastighetsbegränsning, vägarbetsskyltar, avspärrningar och kanske att man behöver åka ut i vägrenen för en stund för att väja för vägarbetet.

Det är exakt som i sista punkten. Ibland är det stabilt och det är inget problem med att gasa på i 140 km/h. Vissa dagar går det endast i 40 km/h och andra dagar är man ute i diket och kör. Och såhär är livet det går upp och ner. Man stöter på svårigheter som gör att man är litet ’’ur banan’’.

Hjärnkaos hos en beroende

Problemet med PAA är att du är här flera gånger om dagen. Ena timmen är allting hur klart som helst och nästa så ser man knappt var man går. Det viktigaste för mig som beroende i detta fall är att jag tar STIGEN hem. Inte diket, fortkörningen eller nåt annan kortare och snabbare väg utan stigen. Stigen var ju den väg som vi sällan har gått på och sällan använt det betyder att vi behöver göra annorlunda. Och hur gör vi beroende annorlunda i denna situation? Jo gör våra friskfaktorer, ringer en syster, gör en övning eller vad som helst för att inte ÄTA!

Den typiska situationen jag har ätit på är när det har gått lite snett, när jag har hamnat med framhjulet i diket. Står och kritiserar mig själv hur dålig jag är för att jag inte kan hålla mig på banan. Då kom maten och sötsakerna fram i mitt gamla liv! Och nu gäller det att göra annorlunda, att ta stigen istället för motorvägen. Ju oftare jag tar stigen så kommer den bli den nya motorvägen och ju mer sällan jag väljer motorvägen så kommer denna växa igen och förvandlas till en stig.

Detta hjärnkaos kan hålla på i veckor eller månader om man har otur. Förvirrning, hjärnstress, vad är rätt och fel? grubblerier på vad andra tänker och tycker är en vardag i dessa perioder och ännu ett skäl till att ta hand om sig själv lite extra <3Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge