Hjärnprocess, skam och fredagsfys

Hjärnprocess, skam och fredagsfys

”Låt mig se en blå himmel med sol och några trädkronor. Det som händer nere på marken det tar jag en annan dag.”

Skam så in i bomben

För en vecka sedan vid denna tiden satt jag på andra sidan stan och hade precis presenterat mig på skamkursen. Och vilken helg det blev! Och vad nyttigt det är att jobba med sig själv på detta sätt. Jag önskar att alla skulle få den möjligheten och inte bara få den, även ta den.

Min tanke efter kursen var: tänk om alla visste vad skam var, hur det uttrycker sig och varför vi har skam. Vilken underbar värld vi skulle få!! Lite överdrivet kanske.. allting är ju inte grundat i skam men en stor del!

Det blev en mentalt tung helg och hjärnprocess är det minsta jag kan säga. Men exakt det jag hade förväntat mig. För en vecka och några timmar sedan satt jag och funderade på om jag skulle ställa in kursen. Det hade varit mycket i veckan och jag var väldigt trött. Jag var osäker på om helgen skulle ta mera energi än den gav. Min oro var att jag skulle bli ännu tröttare under denna vecka som följde. Jag har varit trött denna vecka men inte så trött som jag var rädd för att bli.

På tal om skam… i söndags när jag åkte hem hade jag inget mellanmål med mig, jag hade inte planerat för det. Hade inte en tanke på att jag skulle behöva det. Det slutade med att jag över åt nötter på kvällen när jag kom hem. Skamdelux.

Nu har jag anmält mig till fortsättningen i slutet på november…

Hjärnprocess

Jag lärde mig massor under kursen men jag har även lärt mig massor efter kursen. Inte bara om skam utan om mig själv, hur jag reagerar och framförallt hur min hjärna reagerar.

Det är ju nämligen så att när hjärnan får jobba mera än den är van vid. T.ex. med koncentration, minnen, medkänsla, sorg osv. så förbrukar den såklart mera energi. Det betyder i sin tur att jag kan bli hungrigare under dagarna eller veckan som kommer efter en sådan här kurs. Och det är precis det som hänt. Under hela veckan har jag behövt mellanmål (något jag inte har behov av i vanliga fall).

Som beroende reagerar jag på om jag känner mig hungrig oftare än ’’normalt’’. Det beror på att jag som beroende har svårt på att skilja på hunger och sug ibland och behöver vara uppmärksam.

Det jag också har märkt denna vecka är att när hjärnan är trött så orkar jag inte träna styrketräning på kvällarna med flås och stön. Och jag har heller ingen lust till det. Men det jag däremot både behöver och vill ha är rörelse och frisk luft. En promenad där jag får gå i mina egna tankar och inte behöver lägga fokus på någonting annat förutom vilken fot jag skall lägga före den andra gör att hjärnan mår bra och håller sig lugn.

Fredagsfys

När jag är borta i veckorna så blir jag trött, så enkelt är det. På fredagarna är jag lite smått utmattad efter veckan som varit.

Jag låg i soffan i eftermiddags och helt plötsligt är det blå himmel. Jag hade redan träningskläderna på mig eftersom jag hade planerat att gå och träna. ’’Jag jobbar ju bara halvdag idag’’.

Jag kände hur trött jag var samtidigt som det kröp i kroppen. Det mesta kändes grått, tråkigt och bara jobbigt. Till sist klädde jag mig och beslöt att jag skulle ta mig ner till gymmet och gå dessutom! (35 min enkel väg).

Återigen sitter jag här efter träning och rörelse med klarare sinne, skönare kropp och bättre humör! Tänk att det så ofta skall finns så stort motstånd i att komma iväg…Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge