Påsken ur abstinenta ögon

Påsken ur abstinenta ögon

Efter en vecka med underbart väder, många promenader och vila är jag nu påväg hem. Ännu en påsk som abstinent är avklarad. Gör varje gång som går så blir det tydligare och tydligare hur mycket tid och energi det gick till att skaffa, äta och fundera kring mat. För att inte tala om besattheten.

Humörsvängningar, trötthet, känsla av utmattning, soffläge, irritation och stress. Många av dessa tillstånd är ytterst vanliga hos flesta av oss kring stora högtider. Väldigt många tänker nog inte ens på att dom går in i denna cirkel. Men analyserar man hur högtider firas idag och var det största fokuset verkar ligga så kanske det inte är så konstigt.
Det kanske kan tyckas att det är mycket planerande kring maten för oss beroenden. Men helgens upplevelse har visat att det finns många som planerar maten och vad som skall ätas under påsken långt mycket mer än vad jag har gjort det senaste året.
Skärtorsdagen och långfredagen är det galet mycket folk i affärerna! Oroliga över att något skall ta slut känns det som, oroliga över att man glömmer någonting viktigt till påskbordet. Ändå så brukar det alltid vara så att man glömmer att ställa fram någonting, för att det finns för mycket. Affärerna är öppna hela helgen men ändå verkar maten vara den viktigaste delen av påsken så man är beredd att slåss för den. Påskbordet börjar mer och mer likna julbordet anser jag. Stora lass med mat, efterrätt och för den som tyckte att inte efterrätten räckte så finns det massvis med choklad att äta efter det.
Allt som oftast blir det kvar mat över till 2 måltider till för flera stycken. Det är någonting med mat och att det är okey att äta hur mycket som helst som gör folk galna. Det är som att människorna blir lyckligare när det finns hur mycket mat som helst och det är okey att äta tills man knappt kan gå för att man är så mätt. I samhället är det accepterat att äta när som helst och hur mycket som helst under påsken, första maj, midsommar, halloween, hela december, juletid, nyårsafton. Skulle det räcka skulle det väl vara hyfsat okey. Sedan är det födelsedagar, fester, fredagsmys, “tycka synd om mig själv dagar” och en del fika tillfällen. Kanske att det slinker ner ytterligare någonting med kaffet om det råkar finnas hemma. Märk väl att dessa högtider till största delen inte är en dag. Med högtider som innebär alkohol och fylla fåt man inte glömma dagen efter då de flesta trycker chips, godis och läsk tills man mår illa. Alkoholen triggar sockersuget eftersom alkohol är till största delen socker därför är det inte så konstigt att dagen efter resulterar i detta. Detta är en orsak till varför jag väljer att avstå från alkoholen.
Nu när jag står utifrån och ser på detta beteende som finns hos 80 % av befolkningen så är jag mer än glad över att jag slipper mathetsen, handen som plockar chokladen utan att man förstår det själv, ångesten veckan efter för att “nu måste jag träna eftersom jag har ätit så dåligt hela helgen” (att slippa den ångesten är det absolut bästa!).
Besattheten hos de flesta vid dessa tider under året är skrämmande. Dessutom är det många som tycker att det är stressigt och jäktigt att stå i köket och fixa middag med flera olika rätter. Men gör det för att det förväntas av alla andra. Just när det kommer till mat så verkar det vara VÄLDIGT viktigt med perfektion och det känns ibland som att all fokus ligger kring maten, ätandet, vad det finns på bordet, smakerna, m.m. och är viktigare än hur man bemöter andra, pratar till varandra osv.
Många äldre idag är uppvuxna med att socker är dyrt och bara de som har lite mera pengar har råd till att köpa det. Jag tror att dom ser det som en lyx att kunna baka hur mycket som helst och kunna bjuda.
Problemet idag är att maten är så fullproppad med sötningsmedel, rent socker och andra tillsats så vi får långt mycket mer socker i oss bara från maten än vad vi kan förställa oss. Det är inte endast i desserten och chokladäggen det finns rent socker. Och eftersom maten är fullproppad med sött som triggar den söta hjärnan så blir det extra svårt att stå emot alla bakverk och godisskålar som står framme under påsken och andra högtider.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge