Gömt socker – det hade kunnat sluta riktigt illa

Gömt socker – det hade kunnat sluta riktigt illa

Gömt socker kan vara en otroligt stor riskfaktor för en sockerberoende. Varför står ej detta på min lista över riskfaktorer? Det kryllar ju av gömt socker!

”Lugnet före stormen”

Från torsdag till söndag har jag varit hemma i Finland, de två enda dagarna som jag är ledig nu under sommaren. I torsdags var det jättefint väder, i fredags när vi egentligen hade tänkt åka båt och bada så regnade det hela dagen. I lördags var det däremot fint på eftermiddag/kvällen. Tur det eftersom vi hade biljetter till en teater som går varje år hemma i Finland. (Missförstå mig inte, det är inte samma föreställning varje år).

På lördag morgon efter frukosten åkte vi inte till stan och skulle köpa fisk på torget. Helt utan att tänka efter smakar jag på en gravad lax. Det var när jag sa orden ”denna var sjukt god” som jag reagerade på att det kan faktiskt vara så att denna är gravad i socker. Vilket det oftast är, men där och då tänkte jag inte på det innan jag stoppade fiskbiten i munnen. Mamma hjälpte mig att fråga om fisken var gravad i socker och japp så var det. Tur att jag frågade så jag slapp äta fisken till middag, det säkert blivit större och flera bitar dessutom. Då hade det kunnat sluta riktigt illa. Läskigt.

Jag är otroligt tacksam över att min kropp förstår detta så fort nu när jag har varit abstinent en längre tid. Kroppen och hjärnan säger till på en gång om jag fått i mig någonting som inte skall vara där. Denna gång var det hjärnan som sa till, ”detta är för gott”, oron i hjärnan efter att ha fått socker kommer som ett skott i bröstet.

”Kaoset efter stormen”

Jag vet aldrig hur jag reagerar det beror ju på från dag till dag, tid på dygnet m.m. Denna gång fick jag ett jätte sug på kvällen. Vi var ute med båten, människor runtomkring drack alkohol och åt sådant man oftast äter till alkoholen. Då kom tankarna. ”Kanske jag kan testa att ta någonting som jag egentligen inte borde ta”. Följande dag, närmare bestämt igår kom irritationen. Jag kände inte igen mig. Detta var ju den jag var då, inte nu. Då kom jag på det, just det sockret igår.

En sån liten sak som lite socker på en fiskbit lika stor som min tumme kan sätta igång en hel rad olika symptom. Det värsta är att det kan komma när som helst, det som hände i lördags kan leda till att jag tar ett återfall om en vecka eller två. Denna lilla bit orsakade ökat sug och nästan så jag lurade mig själv till att äta något som skulle gjort att jag föll den kvällen. Det orsakade trötthet, irritation och humör svängningar. Irritation som jag inte förstår varifrån denna kommer, det är ett väldigt tydligt tecken på att jag har lagt något i munnen som inte skall vara där.

Det är samma sak med ångest, alla ångestattacker jag har haft under många år är putsväck! nu när jag slutat med sockret. Depressionerna som kom och gick varannan månad är också borta. Blir jag ledsen, arg, irriterad, nedstämd osv idag så kan jag oftast se varifrån det kommer. Kan jag inte göra det som t.ex. igår så beror det till 99% att det är maten som styr tankar, känslor m.m.

Det var även väldigt länge sedan jag var så trött som jag var igår. Vi kom hem, jag tänkte göra min posturala träning samtidigt som vi kollade på fotboll men somnade på vardagsrums GOLVET. Vaknade när matchen var slut. Det kändes som bly när jag gick in i köket för att laga mat den kvällen. ALLT var jobbigt. Att åka till kolonilotten var otroligt tungt men jag släpade iväg mig i alla fall.

Idag är det en ny dag, en ny vecka och gruppcoachning ikväll. Jag skulle kunna somna var som helst och skulle bara vilja skrika rakt ut att alla skall låta mig vara och gå och lägga mig. Allting är klart inför veckan med mat osv. Efter gruppcoachningen ikväll kan jag göra vad jag vill, sova, ligga i soffan, kolla film, kolla serie, läsa bok, bada. Men det viktigaste måste alltid gå först och det är svaret på frågan: vad behöver jag ha just nu och just idag?Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge