Våran hjärna är i ständig förändring

Våran hjärna är i ständig förändring

Våran hjärna är i ständig förändring, allt vi gör, ser, är med om, tänker, intryck osv förändrar hjärnan. Den hjärna du hade igår är inte den du har idag.

Hjärnstark, titeln på boken som jag började läsa idag. Den har legat länge i bokhyllan och nu efter att jag varit förkyld ett tag och inte kunnat träna så kände jag att jag behöver lite motivation. Boken handlar nämligen om hur motion och träning stärker hjärnan.

I hjärnan uppstår 100 000 miljoner olika kopplingar. De två olika hjärnhalvorna är till för att vara sammankopplade för att hitta en balans. När vi lär oss nya saker som att cykla, gå eller simma uppstår kopplingar i våran hjärna mellan de olika delarna. På detta sätt skapar program för att t.ex. cykla. När programmet är inlärt genom övning så kan vi i princip göra dessa saker utan att ens behöva fokusera.

På detta sätt kan vi lära oss nya saker och jag tror inte att jag är helt fel ute när jag påstår att det är såhär  nya vanor uppstår.

Säg att den ena halvan av våran hjärna inte skulle fungera som den ska, kopplingen mellan halvorna inte är 100% och på detta sätt kan inte balansen uppstå. Dessa människor kommer blir väldigt bra inom ett visst område. Kanske har dom ett ofattbart bra minne. Men i detta fall är det på bekostnad av att någon annan funktion är nedsatt som t.ex. tal eller skrift.

Det är inte storleken på hjärnan eller mängden av hjärncellerna som avgör om hjärnan fungerar bra eller dåligt. Det är kopplingarna mellan. För att förändra hjärnan behöver vi förändra kopplingarna, vilka vi använder och inte samt skapa nya.

Nya kopplingar skapar vi genom att göra annorlunda mot vad vi är vana vid. Träning och motion hjälper hjärnan till denna förändring och gör våran hjärna mer effektiv.

Nästa någon jag är ute promenad skall jag inte tänka på hur gått detta är för kroppen utan hur bra min hjärna mår!Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget: