Lucka 10, Dokumentärer om kost och hälsa

Lucka 10, Dokumentärer om kost och hälsa

Det finns många bra dokumentärer, serier och filmer om kost, hälsa och beroende. Men det finns även många som är mindre bra. För mig kan det vara värdefullt att se en bra dokumentär eller serie. Det ger nya infallsvinklar, tankar och idéer. Dock behöver man som beroende vara extra uppmärksam och många gånger hålla sig till sin egen plan även om någon eller något säger någonting annat.

Här nedan har jag listat några dokumentärer, serier och filmer som jag själv har sett och som jag han rekommendera andra att se. Som sagt så finns det många serier, dokumentärer och filmer av detta slag som kan göra mera skada än nytta. Därför väljer jag att endast rekommendera dessa som jag själv har sett och har en bra erfarenhet av.

Mina favorit dokumentärer

Sockerfilmen, SVT

En filmare som undersöker hur mycket socker våran vardagskost egentligen innehåller. Han äter helt vanlig mat under 2 månader och detta visar påverka hjärta, hjärna och mage negativt. Sockerindustrin finns med i de flesta produkter du köper i en mataffär. Äckligt kan jag tänka.

Matberoende, Netflix

En serie i 10 delar där man får följa patienter som är inlagda på ett behandlingshem för ätstörning. Ätstörning i olika former. I denna serie får man verkligen följa hela processen i behandlingen och även samtliga delar. Inte bara hanteringen av maten utan även andra saker som påverkar ett beroende, psykiskt, socialt och andligt.

Ask the doctor, Netflix

En serie på 12 avsnitt där man får följa en läkare, en forskare och en specialist. Varje avsnitt har sitt eget tema. För att ta några exemel så handlar första avsnittet om varför vissa har så svårt at gå ner i vikt och behålla vikten även om man äter bra och tränar, mycket intressant hur kroppen fungerar. I andra avsnitt får man se hur t.ex. alkohol, sömn, dieter, smärta m.m. inverkar på kroppen. I varje avsnitt göras även vissa experiment av dessa experter. Det bästa är att avsnitten är ca 30 min långa vilket jag tycker är väldigt lagom.

Rotten, Netflix

Här får man ta del av hur rutten matindustrin kan vara. I första avsnittet får man följa biodlare. Hur honung tillverkas (utan tillsatser) men också hur industriera tillverkar honung med massa tillsatser för att kunna matcha efterfrågan eftersom vi konsumerar 10 ggr mer än vi har tillgång till. I ett annat avsnitt får man följa fågeluppfödare och hur gårdar med flera 100 000 kycklingar bränns ner av konkurrenten. En serie som kan väcka starka reaktioner men samtidigt en ögonöppnare.

What the Health, Netflix

En film om kopplingen mellan kost och hälsa. Hur mycket påverkar läkemedels- och livsmedelsindustrin egentligen det vi äter?

Tryter motivationen eller har du tappat fokus? Dessa kan vara till stor hjälp för att snabbt öppna upp hjärnan för varför vi väljer ren mat och krigar lite extra för att få det. Vilken blir din favorit? Finns det någon som triggar dig och som du kanske inte borde se?Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge