Lucka 11, Mindfulness medveten närvaro

Lucka 11, Mindfulness medveten närvaro

Mindfulness är ett verktyg som jag fick till mig i januari 2017. Under min utmattningsdepression fick jag ett erbjudande om att gå en kurs i Mindfulness på vårdcentralen som min dåvarande kurator höll i. Kursen var 10 veckor lång och vi träffades 1 ggr/vecka. 3 månader senare var det uppföljning.

Mindfulness som kurs

Varje vecka fick vi en uppgift. Jag märkte ganska snart hur mycket mer positiv jag var efter några veckor när jag kunde fokusera på nuet istället för att grubbla på historien och framtiden.

Om du någonting får frågan eller erbjudandet att gå denna kurs, ta det! Det är ett otroligt viktigt och värdefullt komplement i livet för att reglera stress, värk och spänningar.

En tid efter kursen var Mindfulness någonting jag värderade högt och när jag satt på tåget till jobbet gjorde jag alltid en övning som var mellan 10-15 minuter lång.

Idag har jag kommit ifrån detta även om jag ibland känner att nu skulle det vara väldigt skönt att göra en övning och då gör jag det.

Olika mindfulness övningar

Det finns många olika typer av meditationer. Meditation med klockor, med eller utan guidning. Kärleksfull vänlighet till sig själv och andra (Selfcompassion) otroligt bra om man ’’lider’’ av självkritik, Kroppsscanning där känner igenom kroppen en liten del i taget, denna övning kan komma att ge energi. Därför kanske det inte är så bra att göra denna innan man skall sova. Stående meditation, gående meditation, liggande meditation, sittande meditation, meditativ yoga. Ja ni hör det finns en hel del att välja och vraka mellan helt vad man känner för just nu att göra.

Här nedan följer några tips på appar som jag använder mig av och har gjort i många år. Dessa 5 appar ramar in alla dessa övningar.

  • Dagliga droppar, minfulness. (Grön bakgrund med en blå droppe)
  • Mindfulness appen – meditation för alla (Blå bakgrund med en vit sittande gubbe)
  • Mindfulness appen 2 (grön bakgrund med en vit sittande gubbe)
  • Mindfulness – lugn och lycklig (blå bakgrund med en svart sittande gubbe)
  • Oas (en svart/grå bakgrund med en svart springande gubbe)

Vill man läsa mer finns det en hel uppsjö av böcker som berättar och vägleder. Vilken kommer bli din favorit?Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge