Lucka 13, Beroendepersonligheten

Lucka 13, Beroendepersonligheten

Igår fick ni läsa om livsteman idag fortsätter jag lite på det ämnet och skall förklara beroendepersonligheten lite mer ingående.

Beroendepersonligheten är lika för alla med ett beroende, oberoende utlopp. De gemensamma delarna är: isolering, skam och förtvivlan. Beroendepersonligheten växer fram i takt med beroendeprocessen. Du kan födas med en beroendekänslighet i hjärnan men inte med en beroendepersonlighet. Jag tänker att det är som våra andra teman. Dom växer fram genom processer i livet.

Det finns alltid ett jag bakom personligheten, det jaget är vem vill jag egentligen vara och vem är jag? Man är inte ett beroende man har beroendet. Under processens gång bygger jaget upp en beroendepersonlighet och börjar umgås med denna mer och mer. På så sätt skuffar man undan sig själv och kan till sist inte längre leva sitt liv som man vill. Man är fast i beroendepersonlighetens armar och är oförmögen att styra sitt liv. Beroendepersonligheten kallas även ofta för Mr Hyde eller Röda Hund.

Det är när man börjar behandla beroendet som man börjar jobba med just detta. Att minska beroendepersonligheten (Temat – beroende) och börjar ta tillbaka lite av sig själv i taget. Som ni förstår är detta ett väldigt stort jobb att göra.

Maten är endast 10% av beroendet.

Maten är utloppet. Utloppet på all skam, skuld, känslor, förtvivlan, ensamhet m.m. Utloppet för att vi skall orka leva med beroendepersonligheten som vi tror att vi är när vi är inne i beroendeprocessenen. Men åter igen vi är inte den personligheten vi har det. Och för att bli av med denna behöver vi jobba på att få tillbaka oss själva.

Besattheten kring maten, drycken, tankarna kring detta eller hur jag skall få det växer sig större ju längre tiden går. Även detta tillhör beroendepersonligheten.

Beroendepersonligheten ger sig även uttryck i olika beteenden. Dessa beteenden sker i samband med att personligheten försöker anpassa sig till processen. Beteenden kan vara: Man börjar ljuga för andra, gömma och smyga med maten för att ingen skall se. Man skyller på andra och annat. Man kan inte se sin del av problemet. I detta skede kanske man inte ens förstår att man har ett problem. Isolering jobbar jag fortfarande med idag även om detta även sker mer och mer sällan. Man avbokar inplanerade träffar med vänner och familj. Man ligger hellre under en filt på soffan. Detta skapar en känsla av ensamhet och vad gör man med känslan av ensamhet? JO!! Som beroende äter man på denna. För att kunna ha abstinens behöver man även ha abstinenta beteenden.

Mer om beroendepersonligheten kan ni läsa om i denna bok: Beroendepersonligheten

 Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge