Lucka 19, Hitta ditt sätt att leva

Lucka 19, Hitta ditt sätt att leva

Idag är det en liten fortsättning från igår då jag skrev om att hitta sitt sätt att leva istället för att banta. Idag blir det mera om hur man kan göra detta.

Att leva och att hitta en balans

Jag brukar tänka att jag har 5 st olika diamanter i livet: Familj, vänner, jobb, ekonomi, hälsa. Dessa diamanter behöver jag slipa på under hela livet. Under dessa diamanter finns andra ädelstenar. under hälsa finns tillexempel träning, kost, sinnesro, stress och sömn. Om en av diamanterna är ur balans, säg att det har blivit lite för stressigt, lite sömn och därmed inte så bra träningen men kosten fungerar, då klarar jag fortfarande av att stå rakryggad och gå framåt. Men säg att 2 stycken är ur balans och jag ger mig inte själv tid för att träffa vänner t.ex. då blir det väldigt mycket svårare.

Diamanterna är de övergripande ämnena i sitt liv som man behöver vårda för att själv vara i balans. Vilka är dina diamanter? Genom att medvetandegöra detta är det även lättare att göra medvetna val som är värdefulla för sig själv.

Att hitta ditt sätt att leva

För att hitta sitt sätt att leva behöver man gå igenom sitt eget liv just nu. Hur mår jag? Hur vill jag ha det? Hur ser min kost ut? Min sömn, min träning? Hur mår min kropp? Hur hög är min stress nivå? Ja ni förstår. Nästa steg är ju att börja förändra en sak i taget. Kanske sätta upp en plan, långsiktiga mål? Är det någonting som behöver prioriteras?

Alldeles för ofta tycker jag att jag hör: Nu skall jag inte äta socker/sötsaker innan midsommar, nu skall jag köra såhär till jul eller! nu kör jag den här dieten så länge det håller. Våra kroppar tar väldigt mycket stryk av att vi håller på såhär. jojobantar, byter kostupplägg flera gånger per år och dessutom lägger vi på väldigt mycket träning. Utan att egentligen tänka efter vad våran kropp behöver.

Under de 30 kg jag har gått ner sedan min behandling startade i januari 2017 har jag inte ens fokuserat på viktnedgång. Det enda jag har fokuserat på är att jag skall få i mig den maten som min kropp och hjärna mår bra av att äta.

Är balans samma som lagom?

Balans, balans, balans. Här kanske man kan säga att ordet lagom är bra, men ändå inte… För vad är lagom? Vad är lagom träning? Vad är lagom fett i maten? Vad är lagom sömn? Vad som är lagom för mig kanske inte är det för dig. ”Lagom är ändå bäst” är det många som säger. Fast nja, det beror på, lagom sötsaker för mig? Det finns inte!!

Alla är olika, alla har vi olika erfarenheter, känsligheter och behov. Så om vi alla är olika, var placerar vi ordet lagom? Kan vi överhuvudtaget säga till en person att lagom är bäst? Bäst för vem då?Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge