Var självisk så kommer andra runtomkring dig må bättre

Var självisk så kommer andra runtomkring dig må bättre

Bygg ditt schema som utifrån att du skall må bra

Mina viktiga vardagsintressen som jag behöver för att må bra är: träning, träffa vänner och familj, egen tid och tid tillsammans med min underbara sambo. Jag har ett jobb som kräver mycket och egentligen kan jag jobba hur mycket som helst, det finns alltid saker att ta tag i. MEN för att hinna och ORKA med mina vardagsintressen som gör att jag mår bra så behöver jag planera arbetet kring dessa. Alla har inte möjligheten att göra detta men det brukar också betyda att man jobbar schemalagda timmar och inte en minut över. På det sättet kan dom planera sina veckor utifrån det schemat. Jag vet inte hur många gånger jag har avbokat träningen eller träff med vänner för att möten är försenade, folk kommer försent så att man inte hinner börja i tid m.m. Självklart kan det hända någon gång. Men jag har också märkt att om jag ställer kraven så kommer man respektera detta. Problemet uppstår när jag inte ställer kraven på andra runtomkring mig. Då får ju dom uppfattningen att jag alltid kan och för mig gör det inget osv. Det var oerhört svårt i början och jag kände mig självisk men samtidigt så förstod jag att om jag skall må bra och kunna vara abstinent så behöver jag göra detta. Hittills är det ingen som har gnällt över detta eller ens ifrågasatt så jag tvivlar på att någon kommer börja med det nu. Det är ingen som kommer tacka mig när jag ligger där i sängen, inte kommer upp en dag för att jag har jobbat för mycket och inte hunnit med det jag mår bra av, kanske håller jag dessutom på att äta ihjäl mig.

Jag är en planerare och ibland kan det bli extremt. Då får kalendern vila några veckor och saker och ting får tas som de kommer.

Min tanke är att mår jag bra, mår andra runtomkring mig bra. Orkar och hinner jag göra det jag mår bra av på fritiden så kommer jag också göra ett bra jobb. En kollega sa till mig en gång: ”Tänk på att du skall orka med din fritid när du kommer hem”. Denna mening har bitit sig fast på mitt sinne. Aldrig tidigare hade jag tänkt på detta viset. ”Tjäna folket så dom blir nöjda så kan du vila när du kommer hem” Det beskriver bättre hur min tankegång gick. TACK! säger jag bara.

Hur ofta tänker man på vad man själv egentligen behöver och mår bra av när man planerar in saker och ting? Hur ofta går man till sig själv och frågar, vill jag göra detta eller inte? Vad mår jag bra att just nu? Om någon frågar: vill du hitta på något? Vad händer i oss då egentligen. För mig är det olika. Är jag trött just då blir det bara jobbigt och jag börjar kompromissa med mig själv och försöker hitta på anledningar för att tacka nej i rädslan om att den som frågar skall bli besviken. Är jag pigg och glad just då så tvekar jag inte ens utan säger bara ja. Jag reagerar alltså utifrån den sinnesstämning jag befinner mig i just då. Det kan ju faktiskt vara så att just då vill jag inte på grund av att jag är stressad eller liknande och säger nej men en stund senare ångrar jag mig för att min sinnesstämning har förändrats och stressen har lagt sig. Men är det verkligen rätt? Om det handlar om att göra något någon timme senare kan det vara det men vad händer om det gäller om att hitta på någonting om en vecka? Säg att jag svarar ja just då för att jag har en bra sinnesstämning, samtidigt så vet jag att det är långa dagar på jobbet under kommande vecka, alla andra kvällar är redan fullbokade och det är ingenting som jag kan ändra på om jag skulle vilja det. Jag vet också att långa dagar med mycket inplanerat, samtidigt som jag har ett krävande jobb gör att jag blir trött. Då behöver jag denna lediga dag till vila för att orka med följande vecka. I denna situation kan det vara bättre att tänka efter en extra gång innan man tackar ja. För sin egen skull och för att man själv skall må bra. Det kommer flera dagar och kanske kan man be om att få ses en annan dag? Det jag försöker säga är att, för att komma till denna insikt så behöver man stanna upp och tänka efter och inte bara reagera utifrån känslan just då. Genom att tänka efter och ge ett något så genomtänkt svar till sin vän är ju också mycket mer respektfullt än att säga ja och sen avboka dagen innan.

Jag tror helt klart att om jag mår bra och gör saker som får mig att må bra så kommer jag få djupare relationer. Inte minst så kommer jag bidra på detta sätt även till andras välbefinnande.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge