Förfäderna, vad är jag designad för att äta?

Förfäderna, vad är jag designad för att äta?

Detta inlägg handlar om våra förfäder och våran utveckling av maten och samhället.

Se på din kropp, resultatet av miljoner års utveckling. De goda generna är utvalda och överförda från vår förfäder. Våra kroppar är anpassade till den mat förfäderna åt för miljontalsår sedan.

Idag får vi kostråd som har lett till att sjukdomar har etablerat sig och ökar i en väldig fart. Jag själv har fått kostråd som jag nu inser att jag kan bli sjuk på. Dessa råd har även bidragit till att mitt beroende har utvecklats.

Mat som kroppen inte är anpassad för kan ha oönskad effekt på din hälsa.

Vad år förfäderna för 2 miljoner år sedan?

Våra förfäder bodde i Afrika. De åt den mat som naturen gav oss. Vi var jägare, samlare och plockare. Det är det bränslet kroppen är designad för. Lättsmälta kolhydrater fanns knappt. Förfäderna åt nästan inget socker eller ren stärkelse.

I början på 1900-talet kom infektionssjukdomarna. 41 år senare blev blindtarmsinflammationer vanliga. Innan hade läkarna inte träffat på ett enda cancerfall nu blir det allt vanligare. Läkarna säger själva att det kan funnits ett enstaka fall tidigare men långt ifrån den mängd det är idag.

De tre avgörande förändringarna

Första förändringen, jordbruket

För 10 000 år sedan kom jordbruket. Vi började odla våran egen mat. Befolkningsmängden ökade. Med jordbruket kom även problemen. Den nya maten är annorlunda och innehåller nu bröd, ris, potatis och pasta. Dessa livsmedel innehåller massor med stärkelse. Stärkelse är långa kedjor av druvsocker som bryts ned till rent druvsocker i magen. Över en natt gör vi en förändring som vi tycker att kroppen skall klara av att anpassa sig till.

10 000 år kanske känns som lång tid!? Det är det inte om man ser på tiden det tar för generna och våra kroppar att anpassa sig. Hur mycket har vi hunnit anpassa oss till den nya maten? Enligt min mening finns det väldigt mycket bevis på att anpassningen inte har skett i den takt som vi har gjort förändingarna.

Andra förändringen, industrialismen

1800-talet. Fabrikerna börjar nu producera mat. I fabrikerna tog man dessutom bort viss näring bland annat i mjölet för att skadedjur inte skulle vilja etablera sig och på så sätt håller maten längre. Man tog bort nästan allting förutom stärkelserna. Näringen i livsmedlen som används i fabriks processad mat är så dålig så att inga skadedjur överlever. Sockret som tidigare har varit en lyxvara och väldigt dyrt blir nu billigt och lättillgängligt.

Vitt mjöl som görs av sädesslag som odlas och som sedan bakas till bröd är ren stärkelse och bryts snabbt ner till druvsocker i magen vilket sedan tas upp i blodet. Kroppen är inte utvecklad för att hantera mängder av ren stärkelse. Blodet innehåller ca 5 g druvsocker. Ungefär 1 tesked. När vi äter kan detta höjas med ca 50%. Insulinet går in och reglerar blodsockret efter att vi har ätit. En stor tallrik pasta innehåller över 100g druvsocker som sedan forsar ut i ditt blod. Resultatet blir att insulinet skjuter i höjden. Ju mer stärkelse ju högre insulin. Insulin är kroppens fettlagrande hormon. Det betyder att sockret lagras som fett!

Bland ursprungsbefolkningen var insulinet betydligt lägre än vad som anses vara normalt idag. Alltså kroppen är inte ens utvecklad för att ta hand det som vi idag kallar ”normala” nivåer av insulin.

Tredje förändringen, rädslan för fett

Ca 40-50 år sedan. Det är nu ”lightprodukterna” ökar. Som består av snabbsmälta kolhydrater. Istället för fettet har man tillsatt socker i olika former, tillsatser, smakämnen mm.

På 1700-talet åt svenskar i genomsnitt 100g rent socker om året. På 1850-talet åt vi 4 kg. Idag äter vi 45 kg. I USA är den siffran betydligt mycket högre. Sockret har gått från något som räknats som lyx och som endast kungar och kejsare hade råd med till något som alla har tillgång till. Utesluter man socker idag då anses man gå på diet.

Socker består till hälften av druvsocker och till hälften av fruktos. När jag tänker på detta börjar jag tänka på alla fruktdieter som finns. Livsmedelsverkets råd om att 5 frukter om dagen är hälsosamt. Hälsosamt eller inte, faktum är att våra kroppar inte är utvecklade för det.

Vad hände när sockret spreds över världen?

År 1930 gör en tandläkare en resa. En resa till isolerade byar, länder, stammar och öar. Dessa människor har en långt mycket friskare mun än vad vi i västvärlden har idag. De som inte åt våran mat hade knappt ett enda hål. Tandkräm, tandborstar eller tandläkare heller fanns inte. Men tänderna var perfekta, knappt ett enda hål.

Socker och vitt mjöl får dina tänder att ruttna. Studerar man skelett från stenåldersmänniskor existerar inte dåliga tänder.

Om socker och vitt mjöl kan få tänderna att rutna, vad gör det då med resten av min kropp?

Såklart så vill sockerindustrin tysta ner detta. Vad tror ni händer med dom som sitter på massa pengar på grund av att dom säljer socker. Socker som är beroendeframkallande. Och även om du inte har ett beroende så kanske du känner igen dig i att du någon gång får ett sug efter en glass eller godispåse? Vad tror du händer med läkemedelsindustrin om alla slutar äta socker? Sjukdomarna kommer minskas radikalt, lika så värken och psykiska problem. Det har jag personliga bevis på.

I mitten av 1900-talet hade det kunnat bli en vändning. Tyvärr tystades detta ner på grund av socker- och läkemedelsindustrin. Läkare börjar rapporterar om följderna av den andra stora förändringen. ”Industrialismen” Det vita mjölet och sockret. Sjukdomarna ökar i takt med detta. Här kunde vi stoppat mängder av problem och sjukdomar som finns idag. Människor, läkare och forskare som trädde fram och kunde bli historiska, räddat miljontalsliv både bakåt i tiden och framåt tystades ner.

Det är ingen hemlighet att sjukdomarna ökat och spridit sig i takt med att maten har förändrats och därmed vårat intag. Sockret och stärkelserna i våran mat har en inverkan på hjärnans belöningscentra och ger ingen som mättnadskänsla. Tomma kalorier helt enkelt som kroppen inte är byggd för att hantera.

Inspirationen till detta inlägg är hämtat ur boken Matrevolutionen som är skriven av Andreas Eenfeldt. Läkare, bloggare och föreläsare.

I takt med att vi äter mycket mer än vi gjorde för 10 000 år sedan så rör vi oss även väldigt mycket mindre.

Idag får jag ofta höra att boven för feta människor är för lite rörelse. Jag skulle vilja påstå att det handlar om för lite rörelse, för mycket mat och fel mat!

 Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge