Blomkålsgratäng med fetaost

I det ursprungliga receptet av denna blomkålsgratäng var det mycket olika ostar. Jag valde att endast använda färskost och fetaost när jag gjorde denna. Bara för att minimera den triggande komjölken.
Det man också kan tänka på är om man tänker sig att denna blomkålsgratäng skall finnas i matlådan varje dag eller om den är tänkt att ätas vid ett specifikt tillfälle. Det kan inverka på triggande graden.
Jag lovar i alla fall att du inte kommer bli besviken.
Detta behöver du till 5 portioner blomkålsgratäng:
750 g blomkål
250 g fetaost, kan ersättas 50/50 med cheddar och någon form av riven ost. Eller varför inte riven parmesan?
175 g färskost
1,7 dl vispgrädde
75 g purjolökar
175 g bacon
¾ vitlöksklyfta eller 1 tsk vitlökspulver
salt och peppar, efter smak
Såhär gör du:
- Sätt ungen på 200 grader.
- Förväll blomkålen, cirka 5 minuter.
- Stek baconen.
- Blanda vitlök, färskost, grädde och det mesta av den rivna osten. Spara 50 g av varje sort till själva toppingen. (om ost triggar dig kan det vara värt att välja ostar som kommer från get och får)
- Hacka purjon och blanda i ostmassan. Rör ner blomkål och bacon.
- Häll i en välsmord ugnsfast form och strö över resten av osten. Sätt in i ugnen ca 25-30 minuter tills gratängen är gyllenbrun.
- Klart!
Inspiration: Kostdoctorn.se
Följ mig:
Dela inlägget: