Skam – att skamma och att bli skammad

Skam – att skamma och att bli skammad

Härom veckan fick jag hem boken Skamfilad som är skriven av Göran Larsson. Jag är väldigt noga med att läsa klart en bok innan jag börjar läsa nästa. Därför har denna legat i hyllan ett tag nu innan jag äntligen hade möjlighet att börja läsa. Det tog mig 13 sidor sedan fick jag en obehaglig känsla i bröstet. Vad är det jag har gjort? Vad är det jag och nästan alla människor bär på någon gång utan av vi egentligen förstår det? Vad är det jag utsätter mina nära för när jag personligen kan skamma andra utan att jag sett det själv? Vad händer i mig när jag blir skammad?

Mars 2019 – skammens månad

Nu kanske ni undrar varför jag plötsligt börjar prata om skam, jag har ju ett beroende. Det är nämligen så att skam och beroende går hand i hand. Jag skulle vilja säga att beroendet växer ur skammen. Nu börjar jag känna mig redo även för detta kapitel och 22-24 mars har jag anmält mig till en skamkurs som hålls av just Göran Larsson. Kursen har fått väldigt bra omdöme och även personer som inte har ett beroende brukar gå kursen.

Jag är lite rädd för vad som skall komma upp nu när jag vet hur stor skammen är och att den har sina rötter i ALLT!

Att förstå att jag själv skammar andra är nog det jobbigaste hittills, att inse att jag själv håller på med det som jag också blivit utsatt för av andra.

Vad är skam?

Det mest frustrerande för mig nu när jag läst en bit och börjat reflektera är att jag inte ens förstått vad skam är men jag har levt med det hela livet. Och många med mig har gjort det och gör det men förstår nog inte det själva. Alla har vi skam någon gång. Det är en av grundstenarna för att vi skall fungera som människor och förstå när vi har trampat någon på tårna och gått över en gräns. Skamkänslan behövs för överlevnad.

MEN!!

Det är när man börjar kritisera sig själv, skamma sig själv för att man inte gjort bra nog, tänker eller får sagt till sig att man är helt värdelös och inte räcker till. Detta kan sägas direkt eller indirekt till personen. Det är när jag börjar känna mig fel, som att jag inte tillhör eller inte får tillhöra, känna tillit eller trygghet som skammen inte gör någon nytta längre.

OBS!! Här spelar det ingen roll om någon säger att så är det inte eller att man känner fel. KOM IHÅG!! Man kan aldrig gå till en person och säga att denna känner fel. Känslor, oavsett om du håller med personen eller inte så är dessa alltid personliga och tillhör personen. Det är så otroligt viktigt att respektera det och kanske fundera på hur man kan hjälpa personen att börja känna annorlunda istället för att säga att personen känner fel. Känna fel kan man inte göra!

Att känna är en rättighet

Alla har rätt till sina egna känslor och behöver ha dessa för att kunna må bra i längden. Om en person går in och säger att det är löjligt eller det inte stämmer förminskar man denna personens verklighet och vet ni vad det är? Det är att skamma andra. Att säga att någons känsla är fel och antyda på något sätt att det är fel av personen att ha denna sätter en otrolig skam över personen.

Nu när jag läst halva boken tänker jag, tänk om fler visste vad skam är, hur det påverkar andra och faktiskt finns kvar hela livet om man inte bearbetar skammen. Skammen verkar vara roten till allting.

Bär du på skam?

Listan nedan anger några symptom som man kan känna om man bär på skam, skammar andra, blir eller har blivit skammad:

 • Social fobi
 • Panikångest
 • Depressioner
 • Traumasymptom
 • Förvrängt förhållande till sin egen kropp
 • Svårförklarliga känsloutbrott
 • Beroende och missbruk
 • Klängighet eller avstånd
 • Överdrivna kontrollbehov
 • Perfektionism
 • Känslor av värdelöshet, meningslöshet eller hopplöshet

Denna månad kommer jag fokusera på boken skamfilad och kursen i slutet av månaden. Det gör att mina inlägg kommer handla om skam, hur det uttrycker sig och hur man kan bearbeta den skam man har inom sig. Bearbetas inte skammen kommer den ta en alldeles för stor plats i livet. Det betyder i sin tur att det inte är du som styr ditt liv, utan skammen.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge