Våga sätta gränser trots skam

Våga sätta gränser trots skam

Vad är skam och vad är att sätta gränser?

I fredags var jag med om en situation på jobbet som jag skämdes så otroligt mycket över. Inte för att jag hade gjort något fel utan för att jag hade satt gränser. En gräns som många kanske inte skulle satt.

Under hela veckan hade jag jobbat i Norrköping. Att jobba på annan ort innebär senare kvällar och mera jobb. Alltså hade jag gjort mina 40 timmar innan fredagen kom. En kollega ringde till mig på onsdagen och frågade om jag inte kunde ta besiktningen på fredagen kl 9. Jag visste att det skulle gå snabbt så jag ställde upp. Tänkte att det var lättare för mig som bor i Stockholm än för honom som bor i Värmland. Besiktningen var i Stockholm.

När besiktningen var klar så frågade beställaren: skriver du Sandra ihop ett protokoll eller något liknande och skickar till mig sen? Ja svarar jag men det kommer inte förrän på måndag. Varav han kontrar med jasså, är det en bra dag idag. ’’Ja det var länge sen jag passerade 40 sträcket säger jag och precis nu får jag värsta påslaget av skam. För att jag har gått in, satt gränser och stått upp för mig själv. Varför skall det behöva vara så? Genom att dela detta med en vän fick jag svaret. ’’Det är ju prestationsprinsessan som visar sig ibland’’. Exakt det var det, rädslan av att inte duga och inte göra bra nog. Skammen över att känna att jag gjorde någonting fel när jag satte en gräns.

Jag tror att många kan känna igen sig i liknande situationer och ibland kanske man inte sätter gränser för att slippa skammen. Men vem är det då som tar dina beslut? Bestämmer vad du skall göra och vad du behöver? Ja inte är det du i alla fall.

Genom att säga nej så säger du ja till dig själv.

Jag är bra för att jag är jag

I många år har jag jagat prestationer för att jag har trott att det är det som berättar något om mig. Det är det som säger vem jag är och om jag betyder något eller är värdefull. Idag har jag lärt mig att det är inte det jag gör som säger något om mig själv person. Det är den jag är som spelar roll.

Jag tror att många unga idag strävar efter perfektion, att många får lära sig att om jag bara är duktig, överpresterar och aldrig gör fel ja då blir jag omtyckt. Jag hoppas att alla ungdomar där ute har någon som påpekar detta för dom. ”Jag behöver inte prestera för att vara bra, duga till eller vara värd att bli omtyckt, det räcker med att vara den jag är”Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge