Hjärnan mår som magen mår

Hjärnan mår som magen mår

Hjärnan mår så som magen mår, irritation, nedstämdhet, depressioner, ångest, negativitet. Tycker du att du kämpar med dessa saker varje dag? Då äter du troligtvis en kost som inte gynnar tarmfloran. Mera om detta kan man läsa i boken: Skydda din hjärna av David Perlmutter.

Att räkna kalorier är överskattat

Ofta ser jag bilder/recept och så står det angivet antalet kcal/portion. Det finns så mycket skräp i mat idag som inte ger några kcal alls. Men påverkar kroppen och hjärnan mycket negativt.

Att det bara är kcal som har betydelse när man vill gå ner i vikt är enligt min mening inte sant. Under min viktnedgång om 30 kg har jag inte räknat en kcal överhuvudtaget.

Rätt mängd, rätt kvalitet, tillräckligt med fett och protein. Det är var mitt fokus har varit. Och såklart har jag hållit mig borta från allt socker, snabba kolhydrater, alkohol, stärkelser och gluten.

Det är så otroligt många faktorer som spelar in under en viktnedgång. Och den kanske största av dem alla är, vilken kvalitét är det på maten vi äter? Varför äter vi? Varför skall vi ha en muffins en fredagskväll gjord på banan? Varför har vi sån längtan efter fikat, sötsakerna och bakelserna att vi behöver göra fake varianter? Varför kan vi istället inte lämna fikat och nöja oss med enbart middagen?

Fake varianter kan i många fall vara sämre än ”riktiga” varan

Idag finns det en uppsjö av varianter på sötsaker, bars, glass m.m. Varianter som kanske till viss del är bättre men många av dessa är även sämre för kroppen även om några innehåller färre kcal. Många frågar mig hur jag orkar med min kost och om det inte är svårt. Faktum är att min kost nog är den lättaste av alla kostupplägg. Allting är rent, inga söta såser med massa tillsatser, marinader med e-ämnen osv.

Ibland känns det som att vi människor har gjort det lätta svårt när det gäller kosten. Vilket beror på att det är så svårt att få tag i ren färsk mat i affärerna. Jag menar, till och med kyckling som är förpackat kan ligga i sockerlag för att hålla längre.

Idag är det så otroligt mycket viktfixering. Räknande av kcal och tankebesatthet på substitut. (Varianter på sötsaker). Så länge min kropp är i balans kommer den kunna sköta vikten själv. För att den skall vara i balans behöver jag tänka på vad min kropp behöver, mat som träning. Det hjälper inte att överträna! Jag lovar er. Vila och hjärnhälsan är otroligt underskattad!

Som magen mår så mår hjärnan

Man brukar säga att ordningen i hemmet speglar en persons liv. Samma kan man säga om magen och hjärnan. Som du mår i magen så mår du i hjärnan.

Man kan göra ett test. Planerar man att äta något som man kan tänka sig att är skräp för magen. Tänk efter innan hur mår jag just nu. Hur känns kroppen, magen och hur är det med tankar/känslor? En stund efter att du ätit ca 1 timme. Frågar du dig samma sak. Vad har förändrats?

Något som verkar ofrånkomligt av min erfarenhet är tröttheten som kommer efteråt. Vi äter ju för att få energi inte för att bli trötta. Andra saker kan vara irritation, svullen i kroppen, negativa tankar m.m. Här är vi alla olika och jag som varit utan dessa snabba kcal, kolhydrater, socker och stärkelser ser denna mycket lättare, tydligare och dessutom slår det hårdare eftersom min kropp inte är van. Matkoma är ett väldigt känt begrepp. Sedan jag lade om min kost slipper jag nu matkoman som verkade vara omöjlig att bli av med.

Jag kan inte förklara till 100% vad det är som gjort att min matkoma är borta. Antagligen får min hjärna och kropp rätt mängd mat och rätt näring. Inte massa konstgjort och tillsatser som kanske gör att både mage och hjärna får jobba extra med att bryta ner osv.

Vikt och viktnedgång verkar vara ett hett ämne såhär efter semestrarna.  Jag själv är inget fan av ämnet men i ett senare inlägg tänkte jag beskriva vilka faktorer som gjorde att jag gick ner mina kilon. Det kommer vara faktorer som de flesta som har ett viktmål inte tänker på. Övervikt är ett symptom på ett problem inte själva problemet.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge