Kålrotslåda med rotselleri

Kålrotslåda med rotselleri

Finsk julmat består till 30% av lådor i olika former. Många av dessa lådor innehåller socker. Här har jag gjort en egen kålrotslåda utan sirap och ströbröd. Samt bytt ut mjölken mot grädde eller kokosgrädde. Den får helt klart godkänt! Detta är alltså ett tillbehör till maten därav den höga siffran av portioner och den lilla mängden.

Detta behöver du till 5 portioner kålrotslåda:

200 g kålrötter

200 g rotselleri

1/2 purjolök

1 msk salt

1 1/2 tsk mald ingefära

4 dl kokosgrädde/grädde

1 st ägg

Vitpeppar

100 g smör

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala och skär kålrot samt rotselleri i stora bitar. Låt dem koka i saltat vatten till de är mjuka

3. Häll av spadet, men spara det. Mosa kålrotsbitarna

4. Blanda rotfrukterna, grädden, kryddorna, hackad purjolök och ingefäran.

5. Vispa upp ägget och tillsätt det med rotfrukterna. Häll i spadet till en lös konsistens. Häll smeten i en ugnssäker form.

6. Hyvla över smöret och grädda i 1 1/2 – 2 timmar.

5. Lådan är klar när den är vackert brun.

6. Servera med skirat smör och lingon.



Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge