Lagom – svenskarnas favorit

Lagom – svenskarnas favorit

Ordet ’’lagom’’ och mening ’’ät när du är hungrig’’ måste vara de vanligaste orden när man pratar om mat, överätning, viktnedgång och ’’dålig karaktär’’.

Lagom kan vara bra ibland men att säga till en sockerberoende att lagom är bäst och att 200g godis går bra om det endast är 200g är som att bjuda en alkoholist på ett glas whisky. Vem skulle göra det? Ingen hoppas jag!

Såhär är det: ordet lagom finns inte för en beroende. När jag hör ordet lyser mina ögon rött och det ryker ur ögonen på mig. Att säga att jag skall äta lagom av någonting som är min drog är att underskatta min sjukdom och allvarligt talat så blir jag lite rädd. Ordet lagom får igång min röda hund så fruktansvärt mycket. Den ser din chans.

Förra gången jag hörde ordet var jag på väg att ge upp allting och gå till affären. Vad tjänar det till att jag lägger ner allt jobb på att hålla i min abstinens när jag faktiskt kan droga lite och det inte spelar någon roll? Vad tjänar det till när lagom är bäst? Usch vad jag hatar det ordet!!

Såhär fungerar ’’lagom’’ för en sockerberoende:

När vi är trötta på vårt beteende, vår besatthet och söker oss till någon som kan hjälpa oss har vi dragit igång hjärnan ordentligt. Vi har byggt upp massvis av triggerpunkter i hjärnan. När vi nu får hjälp, utesluter drogen och lever abstinenta under en längre tid så slocknar dessa triggerpunkter. Observera, de slocknar, de förvinner alltså inte.

Om vi nu använder ordet ’’lagom’’ och får i oss ’’lagom’’ med triggers. (vad nu lagom är.) Så vaknar dessa triggerpunkter igen och det är inte så att det är en som vaknar utan ALLA tänds på en gång! När alla dessa är vakna igen kommer även besattheten och beteendet tillbaka. Personer som tagit ett återfall efter att de varit abstinenta under en längre tid kan bevittna om hur mycket svårare det är att bli abstinenta igen.

Lagom skapar obalans inte balans när vi pratar om beroende.

’’Ät när du är hungrig’’

Detta har jag testat, några gånger och det fungerar inte. Det sabbar min matplanering totalt. Jag glömmer att jag behöver äta innan jag åker någonstans för att inte bli hungrig på vägen och det gör att jag stoppar i mig nötter och annat som jag inte mår bra av.

Att äta när jag är hungrig betyder att jag ibland kan hoppa lunchen för att jag inte är hungrig just då. Men vad händer 2 timmar senare? Jo troligtvis stoppar jag någonting i munnen som egentligen inte är det bästa. Det betyder att jag hoppar frukosten och en timme senare är jag vrålhungrig men då kanske jag sitter i bilen och är på väg någonstans. Det enda alternativet då är en bensinmack, vad finns där? Jo nötter och möjligen ett paket ost, men hur bra är det då? Ja inte bra i alla fall.

Hoppar jag över en måltid för att jag inte är hungrig just då så är chansen väldigt stor att jag går och letar i skåpen och småäter 1-2 timmar senare. Eller som en vän sa: ’’Hade jag bara ätit när jag är hungrig så skulle jag aldrig äta’’.

Känner ni igen er i något av ovanstående och känner att ni inte mår bra av det? Mitt tips: planera eran mat och era måltider. Era kroppar kommer tacka er för det <3Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge