Lucka 10, rökt lax eller gravad

Lucka 10, rökt lax eller gravad

Rökt lax, gravad lax eller fisk överlag låter ju väldigt oskyldigt. Det är det i många fall men i många fall får man också se upp. Här gäller det att ha kunskapen som jag tänkte ge er i dagens lucka.

Skillnad på gravad och rökt lax

Ja det är skillnad på gravad och rökt lax och hur den är tillagad.

Jag fick lära mig ett och annat en sommar när jag helt utan att tänka mig för smakade på en bit av den nyss gravade laxen. Direkt jag stoppade biten i munnen fick jag onda aningar om att det var någonting som inte stämde. Det var då jag lärde mig att man gravar laxen i socker. Hela historien kan ni läsa om HÄR.

Vid tillagning av gravad lax blandas en blandning där strösocker ingår denna blandning baddar man sedan laxen i. Vid tillagning av kallrökt och varmrökt lax, liksom som det låter, så röks denna. I själva röken sätts enris, örter eller liknande för att röken skall ge fisken en smak.

Även socker kan här tillsättas i röken men det lilla som detta avger i och med röken som sedan stiger och ger smak åt fisken är inget som påverkar mig. Men kan vara bra att känna till.

Dock kommer vi ändå inte ifrån att läsa på innehållsförteckningen innan vi väljer fisken. Det finns nämligen kallrökt lax där sockret är ett faktum. Och inte minst på den varmrökta där kryddor och kryddblandningar förekommer.

Läs mer om hur jag ser på sockerfritt och vad som ligger som grund till inlägget genom att klicka på länken.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge