Glutamat – därför väljer jag bort denna tillsats

Glutamat – därför väljer jag bort denna tillsats

Glutamat är en aminosyra som  finns naturligt i kroppen men också i lök, parmesanost, svamp, grönsaker och soja.

Glutamat framställs av livsmedelsindustrin och används som en tillsats för att göra maten godare och för att förstärka smaken.

Fler och fler blir medvetna om tillsatser och många försöker välja bort dessa. Det har gjort att istället för att skriva ut ”Glutamat” i innehållsförteckningen så har nya namn för denna tillsats kommit till. T.ex. smakförstärkare, jästextrakt, natriumglutamat, kalciumglutamat och magnesiumglutamat.

Glutamat är inte tillåten att användas i kravmärka livsmedel men hittas ändå i bland annat Renee Voltaires biljonger.

Det jag kommer ihåg från Nystart och Sockerskolan och detta ämne var kinamaten. Stora mängder glutamat används i kinamat som en smakförstärkare. Har ni någon gång upplevt er övermätta, trötta, hängiga eller andra diffusa symptom efter att ni har ätit kinamat? glutamat stavas det. Man kan även känna av huvudvärk, humörsvängningar och det finns personer som till och med känt av astma när dom ätit detta. Min första koppling till kinamat är just överätning, dåsighet och nästan lite smått illamående. Varför är det så viktigt att jag som sockerberoende håller mig borta från glutamat? Jo eftersom denna onaturliga tillsatsen gör en förändring i hjärnan på ett negativt sätt. Depression, nedstämdhet, irritation osv detta är även exempel på känslor jag brukade äta på alltså en väg ner i återfall. Glutamat ger även en minimal mättnadskänsla vilket gör att jag överäter väldigt lätt livsmedel som innehåller denna tillsats. Är det så farligt att överäta? och varför? För mig skapar överätning en ond cirkel, det går inte att sluta. Det sätter igång småätandet och täpper igen systemen i kroppen. Kroppen får inte en ärlig chans att återhämta sig. Småätandet skapar även en stress i kroppen som inte sker naturligt vilket hos mig kan uttrycka sig som uppsvälldhet inte bara i magen utan hela kroppen.

Trots att forskningen visar att glutamat stimulerar tillväxten av cancer och fungerar som ett gödningsmedel så hävdar glutamattillverkarna och livsmedelsindustrin att glutamat inte alls påverkar kroppen och hjärnan på detta sätt. Man kan läsa om hur de har manipulerat forskningsresultaten och försökt dölja dessa risker.

Det är även väldigt lätt att överäta glutamat eftersom det tas upp snabbt av kroppen och dessutom ger en liten mättnadskänsla.

Exempel på mat som innehåller glutamat som onaturlig tillsats: pulversoppor, burksoppor, såsmixer, färdigkryddat kött, buljonger, salta nötter, asiatisk mat, snabbmat, fryst kyckling, snabbnudlar, salladsdressing, varmkorv, mjölkpulver, proteinpulver.

Oavsett vad tillverkarna påstår så har jag själv upplevt vad glutamat gör med kroppen, psyket och de inre systemen. Tack och lov har jag gjort ett val, slutat med tillsatser som denna och hjälper min kropp att rena och rensa genom bland annat lymfmassage. Glutamat täpper till systemet och gör att kroppen samlar på sig slagg. Pågår detta under en lång tid så kommer värken i kroppen att uttrycka sig på flera ställen på grund av ett stockat avlopp. Svullnader och celluliter uppstår problem med vrister, ben, knän, höfter osv uppstår om ett stort intag av glutamat fortskrider under en längre tid. Man kan läsa mer om vad rensningen av mitt system med hjälp av lymfmassage har gett mig här: lymfsystemet- kroppens avlopp.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget: