16 December – Repetition återfallsprocessen & tillfrisknandetrappan

16 December – Repetition återfallsprocessen & tillfrisknandetrappan

Återfallsprocessen

Framgång är aldrig ett rakt fint perfekt smärtfritt pärlband. Skulle nästan kunna säga att det är mera som ett pärlband som är gjort med taggtråd blandat med fina glittrande pärlor.

Återfallsprocessen delas in i 3 olika delar:

  1. Transistionsfas, noll koll på läget.
  2. Primärfas, ”Jag är nog beroende men bara lite”, skaffar hjälp
  3. Återfallsfas, är tillbaka i drogen.

Återfallsprocessen tillhör sjukdomen. Här kommer stadierna in och berättar hur långt ner i tiååfrisknandetrappan jag står men hjälp av varningssignalerna. Gör vi inte jobbet så åker vi nedåt i rulltrappan. Har du prövat att stå still i en nedåtgående rulltrappa någon gång?

Återfallsprocessen skall förväntas med inte återfallet. Väldigt viktigt att skilja på dessa.

Att göra misstag och rulla ner några steg ger framgång!

Tillfrisknande trappan

Trappan formar sig efter livet. Det sämre perioderna i livet är trappan svår att gå i och under bättre perioderna är den inte lika brant och mycket enklare att gå i.

Tydliga varningssignaler kontrollförlust (stadium 7-11), synliga varningssignaler yttre funktionsstörningar (Stadium 2-6) och dolda varningar inre funktionsstörningar (Stadium 1) berättar för oss var i trappan vi står. (Går in på detta en annan gång. Men här blir det väldigt tydligt hur trappan byggs upp av stadier, varningssignaler och beteenden.

Risktaganden ger väldigt tydliga varningssignaler, i alla fall för mig. dock tycker jag det är viktigt att man vågar utsätta sig själv för dessa ibland. Dels för att lära känna sig själv bättre och dels för att livet pågår och behöver levas på livets villkor. Ibland vinner man otroligt mycket mer om man utsätter sig för risker än om man inte gör det. Det är dock väldigt viktigt i sjukdom att risktaganden man tar är inom kontroll och planerade.

Lyssnar man på kroppen och frågar den om den är redo för denna risk eller ej så kommer den ge mig svar.Följ mig:

Facebookinstagram


Dela inlägget:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge