Vad är sockerberoende?

Vad är sockerberoende?

För mig är sockerberoende som vilken annan beroendesjukdom som helst. En överkänslighet i hjärnans beroendecentra som är ärftlig. En sjukdom som har kontrollen över ditt liv om du inte lär dig att ha kontrollen över dig själv och din sjukdom. Sjukdomen måste alltid komma i första hand och om jag på något sätt riskerar min abstinent genom att göra olika aktiviteter, träffa vissa personer eller äta viss mat så är detta något som måste undvikas. Man kan ha relationer till olika personer som enbart går ut på att äta tillsammans med utan att man tänker på det, man är alltså medberoende. Ljuger du om dina vanor, gömmer mat, tar det tid och energi från dig för att du planerar ditt intag av socker, kan du inte låta bli sockret trots att du lovat dig själv, tackar du nej till att umgås med familj och vänner för att du hellre stannar hemma och kastar i dig sötsaker? Då är du troligtvis sockerberoende. Det finns olika tester som är framtagna och som man kan göra för att få detta bekräftat. Ibland förstår man själv och inser att man har problem genom att man ser sina beteenden kring maten och sockret, andra behöver flera olika tester för att inte kunna förneka sin situation.

Många misstar sig också och säger att jag har ett jätte sug efter bröd och pasta men inte efter socker. Det man då inte förstår är att kolhydraterna bildas till socker i kroppen så fort dessa kommer på tungan. Så vad är det som triggar igång suget efter brödet och pastan? Jo sockret.

Precis som alla beroendesjukdomar så är även detta en hjärnsjukdom som tar över ditt liva sakta men säkert och det är inte förrän när du själv har accepterat att du lider av ett beroende som du kan börja lära dig att leva med det. För det är just det som krävs att lära sig leva med det, det är inget som kommer försvinna med åldern. Känsligheten i belöningssystemet kommer alltid finnas där. När man lärt sig förstå detta så är det inte så konstigt att inga dieter hjälper oss (vi är nämligen även kända för att ständigt gå på diet och banta). Till sist är beroendet ALLT som styr din vardag och allting börjar kretsa kring ditt beroende tills du är stark nog och väljer livet istället för beroendet.

När du väl börjar jobba med ditt beroende kommer du inse hur mycket mer livet har att ge än att bara äta och tänka på mat hela dagarna.